Yenilenebilir Enerji Sistemleri Programı
Batman Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren Yenilenebilir Enerji Sistemleri disiplinler arası bir yüksek lisans programı olup ilk öğrenciler 2016 yılında kabul edilmiştir. Yenilenebilir Enerji Sistemleri Anabilim Dalının temel amaçları, ülkemizdeki yenilenebilir enerji kaynakları potansiyelini belirlemek, yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanabilecek teknolojilerle ilgili bilgi birikimi oluşturmak ve bu teknolojilerle ilgili araştırma-geliştirme çalışmalarının yapılması için projeler gerçekleştirmek şeklinde özetlenebilir. Yenilenebilir Enerji Sistemleri Anabilim Dalı, eğitim faaliyetlerinin yanı sıra, enerji teknolojilerinin geliştirilmesi ve endüstriye yönelik çalışmalar da yapmaktadır.
Güneş, rüzgar, hidrolik, jeotermal, hidrojen, biyokütle gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından enerjinin üretilmesi konularında teorik ve uygulama becerisi yüksek, ortak çalışma yapabilecek ve çevreye karşı duyarlı, Yenilenebilir enerji ile ilgili bütün alanlarda uluslararası nitelikte eğitim vererek ileri düzeyde bilimsel araştırmalar yapan, teknolojik gelişmelere açık donanımlı bireyler yetiştirmektir. Mezuniyet Koşulları Program kapsamında Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Yayın Etiği, Seminer ve Bitirme Tezi zorunlu derslerinin yanı sıra yenilenebilir enerji alanında birçok seçmeli ders içerisinden asgari 7 seçmeli dersi vermesi gerekmektedir. Bu dersleri veren öğrenci Yenilenebilir Enerji Sistemleri Programında Yüksek Lisans derecesi almaya hak kazanır.
Yenilenebilir Enerji Sistemleri programı farklı disiplinlerin bir araya gelmesiyle oluşan bir programdır. Bu program; Enerji Sistemleri Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Makine Eğitimi ve Bölümleri, Fizik ve Kimya Bölümleri gibi Enerjiyle ilgili bölümlerden öğrenci almaktadır.   
Enstitü Anabilim Dalları’ndan alanında uzman ve çok sayıda öğretim üyelerinden oluşan zengin bir akademik kadroya sahiptir. Programa kayıt yapan yüksek lisans öğrencileri kendi alanlarında başarılarını kanıtlamış öğretim üyelerinin danışmalığında mevcut laboratuvarlarımızda yüksek kalitede çalışmalar yapma imkanı bulacaklardır.