Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Programı
Batman Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Programında yürütülen lisansüstü eğitim-öğretim faaliyetleri ile Türk Dili ve Edebiyatı biliminin metodolojik ilkeleri doğrultusunda öngörülen müfredatın eğitim-öğretim süresi boyunca programa katılan öğrencilere kazandırılması, ülkemizin ihtiyacı olan edebiyat ve dil araştırmacılarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda hedef, sosyal bilimler alanında ilerlemek isteyen lisans mezunlarına dilimizi ve kökü yüzyıllar öncesine dayanan kültür geçmişimizi bilimsel yöntem ve araştırmalarla çözebilme becerisi kazandırmak, gerek ülkemizde gerekse de dünyanın çeşitli yerlerindeki edebiyatımıza ait olan belgeleri ortaya çıkarıp Türk diline ve edebiyatına kazandırmaktır.
Programımız, Türk dili ve edebiyatına ait materyaller önemli ölçüde günün koşulları ve yöntemleri ile şekillendiğinden, yapılmakta olan bilimsel bilgi üretimini ve verilen eğitimi, çağdaş yöntem ve teknikler ile güncelleştirmeyi; bu çerçevede, sorgulayıcı ve kendini sürekli yenileyici bir anlayışla, ülke insanının bilgi birikimi ve kültürel donanımını yükseltmeyi ve Türkiye’yi bilim ve medeniyete ciddi katkılar sunan bir ülke konumuna getirmeyi misyon edinen bir anlayışla hareket etmektedir. Bu bakış açıyla 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi ile başlattığımız Batman Üniversitesi- Adıyaman Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Ortak Tezli Yüksek Lisans Programımız; değişen, yenilenen ve daha da güçlenen öğretim üyesi kadromuz ile 2019 Güz Dönemi itibariyle bağımsız olarak devam ettirilmektedir. Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Programı; Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı, Eski Türk Dili, Yeni Türk Dili ve Halk Bilimi bilim dallarında eğitim – öğretim faaliyetlerini yürütmektedir. Programda toplam 14 öğretim elemanı görev yapmakta olup bu öğretim elemanları içerisinde 1 profesör, 4 doçent, 6 doktor öğretim üyesi ile 3 araştırma görevlisi bulunmaktadır.
Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Programı
Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı: Türklerin İslam dinini benimsedikten sonra ortaya koydukları edebiyatı kapsamaktadır. Anadolu Beylikleri’nden Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerine kadar olan Arap ve Fars edebiyatlarının etkisinde gelişen Türk edebiyatı araştırılmaktadır. Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet İÇLİ olup bu bilim dalında Doç. Dr. Kenan BOZKURT, Dr. Öğr. Üyesi Zahir SÜSLÜ ile Arş. Gör. Dr. Ferhat MUSLUOĞLU görev yapmaktadır.
Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalında Türk edebiyatının Tanzimat sonrası dönemi incelenmektedir. Bu kapsamda Tanzimat Dönemi Türk Edebiyatı, Servet-i Fünûn Dönemi Türk Edebiyatı, Meşrutiyet Dönemi Türk Edebiyatı, Milli Mücadele Dönemi Türk Edebiyatı ve Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı araştırma konusudur. Ayrıca dünya edebiyatı, karşılaştırmalı edebiyat ve diğer güncel edebiyat konuları da araştırma alanı içerisine girmektedir. Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ferhat KORKMAZ olup bu bilim dalında Doç. Dr. Mahfuz Zariç ile Dr. Öğr. Üyesi Mustafa KARADENİZ de görev yapmaktadır.
Yeni Türk Dili Bilim Dalı: Genellikle Türk dil(ler)ine ilişkin güncel araştırma sahasını kapsamaktadır. Bölüme kaydolan öğrencilerin, Türkçenin özellikleri konusu üzerinde derinlemesine ve karşılaştırmalı çalışma yapmaları hedeflenmektedir. Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emin TUĞLUK olup bu bilim dalında Dr. Öğr. Üyesi Ünal KALAYCI ile Arş. Gör. Emel TEK (35. madde ile Sakarya Üniversitesinde görevli) görev yapmaktadır.
Eski Türk Dili Bilim Dalı: Türk dilinin tarihî dönemleri araştırılmaktadır. Bu araştırma alanında genellikle İslamiyet öncesi ve İslamî dönem eserlerinin dilleri üzerinde durulmaktadır. Bu dönemlere ait metinlerden elde edilen dil malzemeleri karşılaştırmalı olarak incelenerek Türk dilinin tarihî dönemleri ve bu dönemlere ait dil özellikleri hakkında derinlemesine bilgi verilmektedir. Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Zehra Öztürk olup bu bilim dalında Arş. Gör. Elif ÖZKAN da görev yapmaktadır.
Halk Bilimi Bilim Dalı: Türk kültürü ve edebiyatı, karşılaştırmalı kültür ve edebiyat, ritüeller, medya, turizm, Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerinin kültürel boyutu, siyaset folkloru, çocuk kültürü ve edebiyatı, göç, kadın ve erkek kimliği, kitle kültürü, popüler kültür, görsel kültür, eğlence, festival, şenlik ve kutlamalar, kültürel bellek ve kimlik, somut ve somut olmayan kültürel miras, kent kültürü ve kimliği, mutfak kültürü, el sanatları, yazılı-sözlü ve sanal kültür, sözlü tarih, oyun kültürü ve spor, edebiyat-siyaset ilişkisi, halk hekimliği uygulamaları gibi geniş bir yelpaze ile ilişkilendirilebilecek çalışma alanları ve konuları üzerinde durmaktadır. Bilim Dalında iki öğretim üyesi vardır. Doç. Dr. Nurullah CİCİOĞLU yurt dışında görevlendirilmiş olup diğer öğretim üyesi aynı zamanda Bilim Dalı Başkanı olan Dr. Öğr. Üyesi Zehra Görkem DURAN GÜLTEKİN’dir.