Genel Bilgiler
Türkiye’de en çok petrol üretiminin yapıldığı ve birçok farklı petrol arama-işletme teknolojisinin uygulandığı petrol sahaları Batman il sınırları içerisinde yer almaktadır. Lisans ve Yüksek Lisans programlarımız, Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği ve araştırma çalışmaları için önemli bir potansiyele sahiptir. TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı petrol sahalarında (Raman, Batı Raman, Garzan, vs) petrol sektörü (sondaj, kuyu tamamlama, kuyu logları, geliştirilmiş petrol kurtarım teknikleri gibi) için gerekli birçok faaliyet yürütülmektedir. Örneğin, Dünya’da önemli bir referans gösterilen karbondioksit enjeksiyonu ile ağır petrol üretiminin arttırıldığı nadir sahalarından olan Batı Raman sahası üniversitemiz kampüsümüze komşudur.
Üniversitemiz Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü lisans programına öğrenci alımı 2013 yılından bu yana sürmektedir. Bununla birlikte, 2019-2020 Güz dönemi itibariyle Batman Üniversitesi Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Yüksek Lisans programına öğrenci alımına başlanmıştır.
Batman Üniversitesi Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü Laboratuvar imkânları yönüyle ülkemizdeki üniversitelerde bulunan imkânların çoğuna sahiptir. Yaklaşık 3-4 milyon TL gibi yüksek kurulum maliyetine sahip olan bu laboratuvarlar öğrenci uygulamaları ve Ar-Ge amaçlı kullanılmaktadır.  Ayrıca Petrol sahaları ile iç içe olan bölümümüz TPAO Batman Bölge Müdürlüğü ile yapılan protokoller ile pratik ve teorinin beraber olarak yürütüldüğü güçlü bir eğitim modelini kullanmaktadır.
İnsan kaynakları bakımından multidisipliner bir kadroya sahip olan Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümünde 2 Profesör, 4 Doçent, 4 Dr. Öğretim Üyesi,  1 Öğretim Görevlisi Dr. ve 3 araştırma görevlisi ( 2 Araştırma Görevlisi 35. md. ile görevlendirmeli) olmak üzere toplam 14 öğretim elemanı görev yapmaktadır.  Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümünde görev yapan 3 Öğretim üyesi,  akademik performansın en somut çıktıları olarak kabul edilen nitelikli yayın sayısı, makalelerinin yayımlandığı derginin etki değeri, çalışmalarına yapılan “atıf sayısı, h-indeks, hm indeks, patent sayısı, ilk isim ve tek isim makale sayısı, atıf alan makale sayısı ve atıf yapan makalenin yayımlandığı derginin etki değeri gibi temel ve ciddi uluslararası ölçütler kullanılarak  Stanford Üniversitesi tarafından 2021 yılında hazırlanan raporda, Dünyadaki Bilim İnsanları arasında ilk yüzde 2'lik dilime giren akademisyen listesinde yer almaktadır.
Anabilim Dalı Üyeleri
Prof. Dr. İnci TÜRK TOĞRUL (Bölüm Başkanı, ABD Başkanı)
Prof. Dr. Hasan TOĞRUL
Doç. Dr. Sait KURŞUNOĞLU
Doç. Dr. Şükrü MEREY
Dr. Öğr. Üyesi Alper BUĞRA ARSLAN
Dr. Öğr. Üyesi Derya KOCA
Dr. Öğr. Üyesi Derya SİNANOĞLU
Dr. Öğr. Üyesi Nilüfer KURŞUNOĞLU
Dr. Öğr. Üyesi Volkan SARIGÜL