Otomotiv Mühendisliği Anabilim Dalı
Otomotiv Mühendisliği Anabilim Dalı
 Tezli Yüksek Lisans Programı
 
Otomotiv Mühendisliği, ulaştırmada, taşımacılıkta ve iş yapmada yol giden her türlü taşıtın tasarımı, imalatı ve işletilmesi ile ilgili çalışmaları yürüten bir mühendislik dalıdır. Taşıt tasarımı ve imalatının fazla sayıda teknolojiyi barındırması; enerji verimliliği, ekonomiklik, konfor, güvenlik ve kabiliyet gibi özelliklerde iyileştirme ve geliştirme çalışmalarını yüksek oranda içermesi nedeniyle Otomotiv Mühendisliği günümüzde son derece önemli ve stratejik bir Mühendislik dalı olmuştur. Otomotiv Mühendisliği lisans ve lisansüstü programları ile Türkiye’nin otomotiv alanında gelişmesine destek vermekte ve bir farklılık yaratmayı amaçlamıştır.
Teknoloji Fakültesi bünyesinde kurulan Otomotiv Mühendisliği Bölümümüz 2013-2014 eğitim-öğretim döneminde lisans düzeyinde ve 2014-2015 eğitim-öğretim döneminde ise  Otomotiv Mühendisliği Anabilim Dalında Tezli Yüksek Lisans programı ile lisansüstü düzeyde eğitim vermeye başlamıştır.
Lisansüstü yönetmelik esaslarına göre yüksek lisans eğitim süresi asgari dört yarıyıl ve azami altı yarıyıldır. 4 Ağustos 2021 tarihinde resmi gazetede yayınlanan Batman Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre Tezli yüksek lisans programı toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla " Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Yayın Etiği" zorunlu ders hariç en az yedi seçmeli ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur.
Lisansüstü öğrencilerimize en geç ikinci yarıyılın sonunda özgün çalışmalarda iyileştirmeler ve yenilikler yapmak için şağıda verilen konularla ilgili teorik, deneysel veya sayısal çalışma içeren tez konuları verilmektedir. İlgili tez çalışmasını yapan öğrenci temel kavramları öğrenir, literatür araştırması yapar, parametreli ölçümler yapar, verileri toplar, analiz eder, yorumlar ve sonuçlandırır.
  • Alternatif yakıtlar
  • Taşıt Malzemeleri
  • Taşıt Güvenliği,
  • İçten Yanmalı Motorlar
  • Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar
  • Yakıt Hücreleri
  • Taşıt Tasarımı ve Dinamiği
  • Sayısal Modelleme ve Simulasyon
  • Otomotiv endüstrisinde yapay zeka uygulamaları
Yüksek Lisans eğitimi sonunda öğrenci lisansta aldığı dersleri daha detaylı incelemiş olur; yeni pratik ve teorik bilgiler edinir; ilgili literatürü öğrenir; ölçüm, test ve analiz gibi konularda ve deneysel uygulamada beceri kazanır; uzmanlık alanını belirler ve hayalindeki projeyi gerçekleştirebilmektedir.