Kimya Anabilim Dalı - Bilim Dalları
 
Analitik Kimya: Bir numunenin içeriÄŸini oluÅŸturan maddelerin kimyasal bileÅŸenlerinin kalitatif (nitel) ve kantitatif (nicel) analizleriyle ilgilenen anabilim dalıdır. Analitik Kimyada, maddelerin tanımlanması ve analit miktarlarının belirlenmesi amacıyla klasik (gravimetrik analiz, volumetrik analiz) ve aletli (spektroskopik analiz, elektrokimyasal analiz, kromatografik analiz, termal analiz) yöntemler kullanılabilmektedir.

Organik Kimya: Karbon temelli bileÅŸiklerin yapılarını, özelliklerini, tepkimelerini ve sentez yollarını inceleyen kimyanın dalıdır. “Organik” kelimesi karbon elementini içeren bileÅŸiklere bir atıftır. Petrol ve petrol ürünleri, boyalar, ilaçlar, plastikler, patlayıcıların eldesi, tepkimeleri ve özelliklerinin incelenmesi Organik Kimyanın ilgi alanına girer.

Anorganik Kimya: Karbon - hidrojen bağı içermeyen yani organik olmayan bileÅŸiklerin özelliklerini ve kimyasal davranışlarını incelemekle ilgilenen bilim dalıdır. Periyodik çizelgeyi oluÅŸturan  elementlerin tümünün özelliklerinin, kimyasal yapı ve davranışlarının araÅŸtırılmasını kapsayan bir kimya bilim alanı olup; diÄŸer disiplinlerin çaliÅŸma alanlarında da önemli payı vardır. Anorganik endüstriyel üretim prosesleri, malzeme bilimi, katalizörler, yarı iletken ve süper iletkenler, toprak-tarım, tıp, çevre bilimleri, inÅŸaat, maden-metalürji, nanoteknoloji gibi pek çok alanda Anorganik Kimya etkin olarak yararlanılan bir temel kimya bilimidir.

Fizikokimya: Organik ya da inorganik, yalın ya da karışım halindeki kimyasal sistemleri fizik yasaları yöntemleriyle inceleyen kimyanın dalıdır. Fizikokimya, kimyanın fiziÄŸin uygulamasını kimyasal sistemlerle iliÅŸkilendiren ilgili bir dalıdır. Maddenin moleküler ve atomik düzeydeki davranışları ve kimyasal reaksiyonların oluÅŸumunun nasıl olduÄŸunu inceler. Atom ve moleküllerin fiziksel özelliklerini inceler.

Biyokimya: Bitki, hayvan ve mikroorganizma biçimindeki bütün canlıların yapısında yer alan kimyasal maddeleri ve canlının yaÅŸamı boyunca sürüp giden kimyasal süreçleri inceleyen bilim dalıdır. Biyokimyanın amacı her ÅŸeyden önce, hücrenin temel bileÅŸenleri olan protein, karbonhidrat, lipit gibi organik bileÅŸiklerin ve yaÅŸamsal önem taşıyan kimyasal tepkimelerde en büyük rolü oynayan DNA nükleik asitlerin, vitaminlerin ve hormonların yapısal ve nicel çözümlemesini yapmaktır.
 
Analitik Kimya Bilim Dalı ÖÄŸretim Üyeleri:
Prof. Dr. Abdulkadir LEVENT
Dr. ÖÄŸr. Üyesi BeÅŸir DAÄž
Dr. ÖÄŸr. Üyesi Günay ÖNAL
Dr. ÖÄŸr. Üyesi Hayriye ARAL
Dr. ÖÄŸr. Üyesi Yalçın ALTUNKAYNAK

Organik Kimya Bilim Dalı ÖÄŸretim Üyeleri:
Prof. Dr. Tarık ARAL
Doç. Dr. Selami ERCAN
Dr. ÖÄŸr. Üyesi Murat SUNKUR
Dr. ÖÄŸr. Üyesi Deniz BARIÅž CEBE
Dr. ÖÄŸr. Üyesi ReÅŸit ÇAKMAK
Dr. ÖÄŸr. Üyesi Eyüp BAÅžARAN
Dr. ÖÄŸr. Üyesi Mutlu CANPOLAT

Biyokimya Bilim Dalı ÖÄŸretim Üyeleri:
Dr. ÖÄŸr. Üyesi Ercan ÇINAR

Anorganik Kimya Bilim Dalı ÖÄŸretim Üyeleri:

Fizikokimya Bilim Dalı ÖÄŸretim Üyeleri:
Doç. Dr. Hasan SAYÄžILI
Dr. Selma EKÄ°NCÄ°