Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı
17.05.2007 tarihinde kurulan Mühendislik Fakültesi bünyesinde bulunan Jeoloji Mühendisliği Bölümü 07.12.2007 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu Kararı ile kurulmuştur. 2010-2011 eğitim-öğretim yılında, Fen Bilimleri Enstitüsü'nde Yüksek Lisans programı açılmıştır. Bölümümüz 2011 yılında Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı adı ile Fen Bilimleri Enstitüsü’nde lisansüstü eğitime başlamıştır. Şu anda Batman Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü altında bu eğitimi vermeye devam etmektedir.

Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı; evrensel ve mesleki etik değerleri ilke edinerek, bilim ve teknolojiyi esas alarak, yeraltı (petrol, su, maden gibi) ve yerüstü (baraj, tünel, yol gibi) zenginliklerimizi araştırmaya, incelemeye, insanların yararına sunmaya ve bunlara ait sorunları mühendislik bakış açısıyla çözmeye, bilimsel araştırma ile bilgi ve birikimini toplum yararına sunmaya odaklanmıştır.

Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı; Genel Jeoloji, Maden Yatakları-Jeokimya, Mineraloji-Petrografi ve Uygulamalı Jeoloji Bilim dalı olmak üzere 4 Bilim dalından oluşmaktadır.

Jeoloji Mühendisleri  Türkiye'deki  temel  jeolojik  sorunlara  yönelik araştırmalar; metalik ve metalik olmayan endüstriyel maden yatakları ile kömür, petrol, doğal gaz vb. gibi enerji kaynaklarının rezervlerinin belirlenmesi;  volkanik,  metamorfik,  endüstriyel  ve  diğer  türden minerallerin  oluşum  süreçlerinin  incelenmesi;  özeliklle  inşaat, madencilik  ve  çevreyle  ilgili  mühendislik  projelerinde  karşılaşılan jeolojik  ve  jeoteknik    problemlerinin  çözümüne  yönelik  projeler  ile doğal  afetlerden  korunumlu  alanların  ve  alınabilecek  önlemlerin belirlenmesi,  çevresel  jeolojik  sorunların  çözümü  gibi  alanlardan oluşan geniş bir çalışma alanı yelpazesinde görev almaktadırlar.

Anabilim Dalımız kapsamında Kayaç, Numune ve Mikroskop laboratuvarı bulunmaktadır.  Ayrıca Merkezi Araştırıma laboratuvarı bünyesinde yer alan İnce Kesit, Cevher Mikroskobisi, XRD, Örnek Hazırlama ve Kil Ayırma Laboratuvarları, diğer bölümlerin ortak kullanımlarına açık olan Bilgisayar Laboratuvarı ve Meslek Yüksekokuluna ait Süstaşı İşleme, Metal İşleme ve Zemin Mekaniği Laboratuvarları bölümümüzün diğer olanakları arasında yer almaktadır.