Lisansüstü Dersler
Dersler
Radyasyon Fiziğinde Özel Konular (3-0)
Radyasyondan Korunma (3-0)
Katıhal Teorisi-I (3-0)
Katıhal Teorisi-II (3-0)
Metal Oksit Yarıiletken Yapıların Teorisi (3-0)
Yarıiletken Prosesi ve Karakterizasyonu (3-0)
Mikroelektronik Fabrikasyon (3-0)
Yarıiletken Aygıtlar (3-0)
İleri Atom Fiziği (3-0)
Katıhal Elektroniği-I (3-0)
Katıhal Elektroniği-II (3-0)
Metal-Yarıiletken Yapılar (3-0)
Yenilenebilir Enerji Kaynakları (3-0)
Malzemelerin Yapı ve Özellikleri (3-0)
Elektrik Devre Analizi (3-0)
İleri Elektromanyetik Teori (3-0)
Fotovoltaik Yapılar (3-0)
Organik Güneş Pilleri (3-0)
Yarıiletkenlerde Radyasyon Etkisi (3-0)
Organik Elektronik (3-0)
İleri Kuantum Fiziği I (3-0) 
İleri Kuantum Fiziği II (3-0) 
X-Işını Spektroskopisi-I (3-0) 
X-Işını Spektroskopisi-II (3-0) 
İleri Molekül Fiziği (3-0)
X ve γ-Işını Spektroskopisinde Dedektörler (3-0)
Germanyum ve Silisyum Dedektörler (3-0)
 
 
Derslerin İçerikleri
Dersin Adı: Radyasyon Fiziğinde Özel Konular (3-0)
Dersin İçeriği: Atomun yapısı, nükleer yapı, çekirdek fiziğinin temel kavramları, nükleer bozunum ve radyoaktivite, dogal ve yapay radyasyon kaynakları, alfa bozunumu, beta bozunumu, gama bozunumu, x-ışınları, x-ışınları üretimi, annilasyon radyasyonu, radyoaktif seviyelerin dönüşümü, Auger elektronları, nükleer reaksiyonlar ve hızlandırıcılar. Radyasyonla maddenin etkileşimi, tesir kesitleri, etkileşme olasılıkları yüzey yoğunluğu birimleri, çoklu etkileşimlerde ve yüklü parçacıkların madde ile etkileşiminde enerji kaybı mekanizmaları, fotonun madde ile etkileşimi ve enerji kaybı mekanizmaları, nötron etkileşim mekanizmaları, yüklü parçacıkların madde ile etkileşimi.
 
 
Dersin Adı: Radyasyondan Korunma (3-0)
Dersin İçeriği: Radyasyondan korunmanın temel prensipleri, uluslararası organizasyonlar, yasal mevzuat, temel korunum standartları ve radyasyondan korunmanın esasları, radyasyon güvenligi organizasyonu ve uyulması gerekli hususlar, tehlike ve acil durumlar, müdahale, dış ışınlanmalar, iç ışınlanmalar, mesleki ışınlanmalar, tıbbi ışınlanmalar, toplumun ışınlanması, risk analizi, radyasyon zırhlaması, halkın ve çevrenin radyasyon güvenliği.
 
 
Dersin Adı: Katıhal Teorisi-I (3-0)
Dersin İçeriği: Yarıiletkenlerde Termodinamik Denge ve İstatistik, Katılardaki Elektronların Kuantum Teorisi ve Enerji Bantlarının Varlığı, Metal-Yarıiletken Kontak Problemleri, Yarıiletken Elektroniği, Yarıiletkenlerde Rekombinasyon Merkezlerinin ve Tuzak Seviyelerinin Kinetiği, p-n Eklemlerinde Akım İletim Olayı ve Eklem Kapasitesi, Termiyonik Emisyon, Metal Yarıiletken Kontaklarda Akım İletimi, Schottky Etkisi.
 
 
Dersin Adı: Katıhal Teorisi-II (3-0)
Dersin İçeriği: Yarıiletkenlerin temel özellikleri, Kristal yapılarda enerji seviyeleri; serbest elektronların dalga mekaniği, periyodik yapıda hareket, enerji bantları, elektron ve boşlukların dış alanda hareketi, enerji diyagramları, özdirenç. Katkı ve kusurlar, kusur tipleri, kimyasal bağlar, eksitonlar. Termal dengede taşıyıcı yoğunlukları, Elektron iletimi olayları.
 
 
Dersin Adı: Metal Oksit Yarıiletken Yapıların Teorisi (3-0)
Dersin İçeriği: Anodik Oksidasyon, Metal-Oksit Yarıiletken (MOY) Yapılar, Frekansa bağlı Kapasitör karakteristikleri, Yükler, Engel Yükseklikleri ve Düzband Voltajı, Yapının Arayüzey Özelliklerinin Belirlenmesi.
 
 
Dersin Adı: Yarıiletken Prosesi ve Karakterizasyonu (3-0)
Dersin İçeriği: Vakum Sistemleri ve Metalizasyon, Mekanik ve Kimyasal Temizleme, Etching Teknikleri, Optik ve Elektriksel Karakterizasyonda Numune Hazırlama Yöntemleri, Ohmik ve Schottky Kontak Hazırlama,  Schotky Diyotların Karakterizasyonda Kullanımı, Akım-voltaj ölçümü, Kapasitans-Voltaj Ölçümü; Deplasyon kapasitansı, Profil metotları, Kapasite-Voltaj profilinin yorumlanması; Deplasyon yaklaşımından sapmalar, Cihaz derinlik çözümü ve doğruluk, Derin seviyelerin etkisi, Hall Etkisi ile Kapasite-Voltaj ölçümlerinin ilişkisi.
 
 
Dersin Adı: Mikroelektronik Fabrikasyon (3-0)
Dersin İçeriği: Laboratuar güvenliği, Temiz Oda, Mikroelektronik fabrikasyonunda kullanılan taban malzemeler ve özellikleri, Taban Malzemelerin temizliği, kimyasal temizleme, asit ve baz kullanılarak temizlemesi, Vakum sistemleri ve vakum pompaları, Kristal büyütme ve kusur indirgeme teknikleri, Islak ve kuru dağlama, Annealing (termal tavlama), kusurların termal olarak aktivasyonu, Karakterizasyon teknikleri, karakterizasyon labotaruvarının temel bileşenleri, Numuneye uygun tekniğinin seçimi, Optik ve elektriksel ölçümler için numune hazırlanması, Kimyasal maddelerin kullanımı ve güvenlik, suyun deiyonizasyonu, Kristallerin mekanik ve kimyasal temizlenmesi. Numune
tutucular, Vakum ve vakum ölçümü, Fırınlar, Potalar ve cam malzemeler, Tavlama, Gazlar ve özellikleri, Sıcaklık kontrolü ve kontrol yöntemleri, Kalınlık ölçümü, Omik Kontak Yapımı, Gürültü ve Gürültü Kaynakları.
 
 
Dersin Adı: Yarıiletken Aygıtlar (3-0)
Dersin İçeriği: Yarıiletkenlerde Teknolojik Eğilimler, Durum Yoğunlukları, Yarıiletkenlerde Taşınma Mekanizmaları, Mobilite ve Mobiliteyi Etkileyen Faktörler, Saçılmalar, Yarıiletken Diyotlar ve Kapasitörler, Yarıiletkenlerde Akım Mekanizmaları
 
 
Dersin Adı: İleri Atom Fiziği (3-0)
Dersin İçeriği: Bir elektronlu atomların enerjisi ve dalga fonksiyonları. Radyatif geçişler. Hidrojenin ince yapısı. Çok elektronlu atomlar. Merkezi alan yaklaşımı. Açısal momentum etkisi. Zeeman ve Stark etkileşimleri. Izotop yönü. Programlama ve hesaplamalı yönler.
 
 
Dersin Adı: Katıhal Elektroniği-I (3-0)
Dersin İçeriği: Schottky Engel Oluşumu ve Bardeen Modeli, Schottky Diyotlarının Engel Yüksekliğinin Ölçüm Metotları ve Hesaplanması, Yarıiletkenler Üzerine Matellerin Deneysel Çalışmaları, Schottky Diyotlarda Termoiyonik Olay, Termoiyonik Alan ve Alan-Emisyon Akım Teorileri, Schottky Diyotlarda Arayüzey Tabakasının Akım-Voltaj Karakteristikleri Üzerine Etkisi, Schottky Diyotlarda Derin Tuzakların ve Arayüzey Hallerinin Etkisi.
 
 
Dersin Adı: Katıhal Elektroniği-II (3-0)
Dersin İçeriği: Kontak olayları, heteroeklemler, Kontak Problemleri, azınlık taşyıcı etkileri, transport mekanizmaları, rekombinasyon-jenerasyon mekanizmaları, tünelleme, eklem kırılması.
 
 
Dersin Adı: Metal-Yarıiletken Yapılar (3-0)
Dersin İçeriği: Metal yarıiletken Schottky diyotların hazırlanması, Doğrultucu ve omik kontak oluşumu, Termiyonik emisyon teorisi, akım iletimi, arayüzey tabakası etkisi, Cheung fonksiyonları yardımıyla seri direnç hesabı.
 
 
 
Dersin Adı: Yenilenebilir Enerji Kaynakları (3-0)
Dersin İçeriği: Yerkabuğundaki enerji akışı ve fotokimyasal prosesler, Güç ve enerji kavramları ve birimleri, Enerji kaynakları, Dünya ve Türkiye enerji rezervleri, Işık ve madde, Işık ve yaşam, Işık ve endüstri, Güneş enerjisi temelleri, Edilgen sistemler, Güneş pilleri, Güneş enerjili aktif sistemler, Düzlemsel toplayıcılar, Yüzme havuzu ısıtılması, Havalı kollektörler, Biyokütle enerjisi ve potansiyeli, Jeotermal enerji, Enerjinin fotokimyasal depolanması ve elektriğin fotokimyasal üretimi, Rüzgar enerjisi, Hidrolik enerji, Dalga enerjisi.
 
 
Dersin Adı: Malzemelerin Yapı ve Özellikleri (3-0)
Dersin İçeriği: Atomun yapısı, Atomlar arası bağlar ve elektronlar, Bağlanma türleri, Kristal yapı, Kristal yapı kusurları, Elektronik teknolojisinde kullanılan malzemeler
 
 
 
Dersin Adı: Elektrik Devre Analizi (3-0)
Dersin İçeriği: Devrelerin sınıflandırılması, İki uçlu ve çok uçlu elemanlar, parametrik gösterim, Aktiflik-pasiflik kriterleri, Graf teorisi ile ilgili bazı tanımlar, Durum denklemlerinin elde edilmesi, Karmaşıklık mertebesi, Çözülebilirlik kavramı, Durum denklemlerinin çözümü, Durum geçiş matrisinin özellikleri, Devre matrisleri, Temel çevreler matrisi, Temel kesitlemeler matrisi, Incidence matris, Değişik devre matrisleri arasındaki ilişkiler.
Dersin Adı: İleri Elektromanyetik Teori (3-0)
Dersin İçeriği: Elektrostatik, sınır değer problemleri, mağnetizma, dielektrik, mağnetostatik, Maxwell Denklemleri, Elektromagnetik dalgalar ve dalga iletimi, dalga elektrodinamiği.
 
 
Dersin Adı: Fotovoltaik Yapılar (3-0)
Dersin İçeriği: Güneş enerjisinin kaynağı ve güneş pillerinin gelişimi, Güneş enerjisinin kulanım alanları, Güneş enerjisinin avantaj ve dezavantajları, Yarıiletkenlerin temel özellikleri, Işığın yarıiletkenle etkileşmesi, Güneş pillerinin karanlık ve ışık altındaki elektriksel karakteristikleri, Verim hesaplamaları ve verimi kayıpları, Geliştirilmiş güneş pili teknolojisi,  Silikon güneş pillerinin dizaynı, Diğer yarıiletken güneş pili yapıları.
 
 
Dersin Adı: Organik Güneş Pilleri (3-0)
Dersin İçeriği: Güneş pillerinin yapısı, organik filmler, organik ince film güneş pilleri, elektrik ve optik karakteristikler, organik tabanlı güneş pillerinin avantaj ve dezavantajları, organik malzemelerin temel özellikleri, organik güneş pillerinin karanlık ve ışık altındaki elektriksel karakteristikleri, Verim hesaplamaları ve verimi kayıpları, Geliştirilmiş organik güneş pili teknolojisi,  diğer yarıiletken güneş pili yapıları
 
 
Dersin Adı: Yarıiletkenlerde Radyasyon Etkisi (3-0)
Dersin İçeriği: Radyasyon, radyasyon birimleri ve ölçümü, radyasyon türleri, radyasyounun madde ile etkileşmesi, Yarıiletken devre elemanları üzerine radyasyonun etkileri.
 
 
Dersin Adı: Organik Elektronik (3-0)
Dersin İçeriği: Organik elektroniğin tarihsel gelişimi, organik malzemeler, organik tabanlı devre elemanlarının fabrikasyonu ve teknolojisi, organik devre elemanları, organik güneş pili, Organik LED, Oraganik FET, ışığa duyarlı organik devre elemanları, organik Lazerler, organik filmler, elektrik ve optik karakteristikler, organik malzemelerin temel karakteristikleri, Geliştirilmiş organik güneş pili teknolojisi ve diğer organik tabanlı yapılar.
 
 
Dersin Adı: İleri Kuantum Fiziği I (3-0) 
Dersin İçeriği: Kuantum fiziğinin temel ilkeleri, dalga paketleri ve dalga denklemi, Schrödinger denklemi, dalga mekaniğinin prensipleri, tek boyutta problemler, değişim ve ek etki teorileri, kuantum mekaniğinde vektör uzayları, operatörlerin özdeğer ve özfonksiyonları, kuantum mekaniğinde açısal momentum, küresel simetrik sistemler.
 
 
Dersin Adı: İleri Kuantum Fiziği II (3-0) 
Dersin İçeriği: Özdeş parçacıklar. Saçılma teorisi. Relativistik kuantum mekaniğine giriş.
 
 
Dersin Adı: X-Işını Spektroskopisi-I (3-0) 
Dersin İçeriği: Atomun Kuantumlu Yapısı, Spektroskopide kullanılan terminoloji , Terim Sembolleri ve Terim Değerleri, Geçiş Kuralları ve Gösterimler, Optik Işınlar ve X-Işınlarının Menşei ve Önemi, Elektromagnetik Radyasyonun Maddeyle Etkileşmesi, Karakteristik X-Işını Şiddet İfadelerinin Elde Edilmesi , Dedektör
 
 
Dersin Adı: X-Işını Spektroskopisi-II (3-0) 
Dersin İçeriği: Uyarma ve uyarma Metotları, X-Işını Spektrumları ve Bunların Analiz Teknikleri, Dedüksiyon Limitleri ve Hassasiyet, Pik Şekilleri, Yerleşimi ve Değerlendirilmesi, Enerji Ölçümleri ve Kalibrasyonu , X-Işını Spektroskopisinin Uygulama Alanları ve Diğer Spektroskopilerle Mukayesesi, X-Işını Spektroskopisinde Son Gelişmeler
 
 
Dersin Adı: İleri Molekül Fiziği (3-0)
Dersin İçeriği: Moleküllerin genel özellikleri. Born-Oppenheimer yaklaşıklığı. Molekül yörüngeleri. Moleküllerin elektronik halleri. Basit moleküller. Melez yörüngemsiler. Pi-elektronu yaklaşıklığı. Moleküllerin titreşme, dönme ve elektronik spektrumları. Programlama ve hesaplama özellikleri.
Dersin Adı: X ve γ-Işını Spektroskopisinde Dedektörler (3-0)
Dersin İçeriği: Elektromagnetik radyasyon X ve gama ışını spektrometresinde gelişmeler X ve gama ışınlarının özellikleri Maddeyle fotonların etkileşimi Dedektörler
 
 
Dersin Adı: Germanyum ve Silisyum Dedektörler (3-0)
Dersin İçeriği: Germanyum dedektörlerinin konfigürasyonları, Germanyum dedektörlerinin işlem karakteristikleri, Germanyum dedektörleriyle gama ışını karakteristikeri, Lityum sürüklenmiş silisyum dedektörler, Silisyum ve Germanyum’dan başka diğer yarıiletken materyaller.