Fizik Anabilim Dalı

 
Fizik Anabilim dalı 2007 yılında kurulmuş olup, 2009 yılında lisans düzeyinde örgün eğitim vermeye başlamıştır. Batman Üniversitesi Fizik Anabilim dalı, Yüksek Lisans Programına 2011-2012 Güz yarıyılında Bingöl Üniversitesi ile ortak program açarak başlamıştır. 2012-2013 Güz yarıyılında ise yeterli öğretim üyesi koşulu sağlandıktan sonra Yüksek Lisans programını tek başına açmıştır. 2013-2014 Güz yarıyılında ise doktora programı açılmıştır.
Fizik, günlük yaşantımızda, çevremizde ve evrende gerçekleşen olayların ve gözlemlerin analizi sonucunda elde edilen bilimsel verilerin sistematik şekilde bir araya getirilerek insanların yaşamını kolaylaştırmaya yönelik uygulamalar sunan bir doğa bilimidir. Mühendislik, tıp, endüstri, sanayi, enerji, gıda, eğitim ve araştırma gibi çok değişik alanlarda değişik uygulamalara sahiptir. Fizik anabilim dalının öncelikli ve temel amacı, fizik alanında belli bir altyapısı olan öğrenciye özgün bilimsel araştırma becerileri kazandırmaktır. Bu şekilde ülkemizin diğer gelişmiş ülkelerin seviyesine yetişmek için gereksinim duyduğu uzman bilim adamı sayısındaki eksiklikleri giderilmiş olacaktır.
Programın amacı, öğrencilere bağımsız araştırma yapma, bilimsel olayları geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli adımları belirleme yeteneği kazandırmaktır. Bölümün lisans laboratuarları yeterli düzeyde deney setleri ile donatılmıştır. Halihazırda fizik ileri araştırma laboratuvarlarında; daldırma ile kaplama, Langmuir-Blodgett kaplama, spin kaplama, sprey kaplama, PVD kaplama gibi ince film teknolojilerinin uygulandığı katıhal fiziği laboratuarımız ve radon gazı ölçüm laboratuarımız aktif haldedir.