Program Bilgisi
Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojileri Programı
 
Fosil kaynaklı enerjilere alternatif olarak sunulan; güneş, rüzgâr, jeotermal, bio-kütle, dalga, gel-git ve akıntı, mekanik sürtünmeler ve hidrojen gibi alternatif enerji kaynaklarının üretilmesi, dağıtılması ve kullanılması aşamalarında işlev gören her türlü mekanik ve elektrik-elektronik sistemin kurulmasında, çalıştırılmasında, bakım ve onarımlarının yapılmasında görev yapacak, mesleki yeterliliğe sahip ve uygulama becerisi yüksek, teknik elemanların yetiştirilmesinden sorumlu iki yıllık bir önlisans öğrenci yetiştirme programıdır.
 
Programın başarı ile tamamlanması durumunda elde edilmesi amaçlanan beceriler;
  • Alternatif enerji kaynaklarının üretimi, dağıtımı ve tüketimi aşamalarında görev yapabilir
  • Enerji üretim santrallerinde arıza, bakım ve kontrol birimlerinde görev alabilir
  • Sistemleri geliştirmek ve denetlemek için testler ve deneyler yapabilir.
  • Periyodik olarak verileri toplayıp analiz edebilir ve sonuçları bir rapor halinde sunabilir
  • İşçilerin, teknisyenlerin görev denetimlerini yapabilir
  • İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin faaliyetleri uygulayabilir.
  • Mesleki gelişim faaliyetlerinde bulunabilir.
 
İş olanakları
Meslek elemanları kamu ve özel kuruluşlarda çalışabilecekleri gibi bağımsız olarak da çalışabilmektedirler. Bağımsız çalışanlar enerji sektörüne danışmanlık yapıp projeler üretebilirler. Özellikle alternatif enerjinin üretilmesi, dağıtılması ve tüketilmesi aşamalarında iş yapan şirketlerde çalışma olanağına sahiptirler.
Çalışmalarında bilim ve teknolojik ilkeleri uygulayan, işin gereklerine uygun araç-gereçleri seçen, alanı ile ilgili yenilikleri takip edebilen, bilgisayar ve yabancı dil bilgisine sahip olan teknik elemanlar daha rahat iş bulabilmektedirler. Yakın gelecekte fosil enerji kaynaklarının tükeneceği gerçeği ve küresel ısınmayla mücadelede devletin enerji politikasında oluşan/oluşacak gelişmeler alternatif enerjilerde büyük bir istihdam oluşacağı öngörülmektedir.