Hasankeyf Uygulama Oteli
Kongre Batman Merkez Kampüs ve Hasankeyf Uygulama Oteli'nde düzenlenecektir.
Hasankeyf Uygulama Oteli
Hasankeyf Uygulama Oteli web sitesi için TIKLAYINIZ!
Adres: Hasankeyf Uygulama Oteli , Kültür Mah. 316 Sok. No: 9 Hasankeyf/Batman.
Tel: (0488)2174183
Hasankeyf Tarihi
Hasankeyf, 1102-1232 yılları arasında Artuklu Selçuklularına başkentlik yapmıştır. Yapısı ve çeşitli İslami saltanatlara ait kalıntıları ile ünlüdür. Dicle (Dicle) nehrinin her iki yakasındaki kalıntılar, Batman ili yakınlarındaki Ilusu Barajı'nın 2020 yılında tamamlanmasıyla sular altında kalmış, bu nedenle kurtarma çalışmaları 1988 yılında başlamış ve alanın taşmasına kadar sürdürülmüştür. Yerleşimin asıl kurucuları bilinmemekle birlikte, bilim adamları yakınlardaki mağaraların tarih öncesi çağlardan beri yerleşim gördüğünü belirtiyorlar. Yerleşim, Süryanice kaynaklarda "Hesna Kepha", Arapça'da kaya kalesi anlamına gelen Hisn Kayfa olarak bilinir.
Hasankeyf, tarihi açıdan önemli iki güzergahın kavşağında yer alması nedeniyle geçmişte hızlı bir gelişim göstermiştir; "İpek Yolu" ve İran "Kraliyet Yolu" ve ayrıca Dicle gibi önemli bir su yoluna yakın olması. 12. yüzyılda Artuklular tarafından inşa edilen kalesi, Dicle nehrinden 100 metre (328 fit) yükseklikte devasa bir kayanın üzerine yerleştirilmiştir. Bu tepenin zirvesinde 14. yüzyılda inşa edilen Ulu (Ulu) Cami bulunuyor. Dicle üzerindeki köprü, üç ayağı ile günümüze kadar gelebilmiştir. Bu etkileyici köprünün 100 metre uzunluğunda olduğu biliniyor. Kemerlerinde Malabadi ve Cizre gibi bölgedeki diğer köprülerde görüldüğü gibi ellerinde kimliği belirsiz nesneleri tutan insan kabartmaları vardı. Kasabadaki diğer önemli yapılar arasında İmam Abdullah Tekkesi, Zeynel Bey'in türbesi, Rizk Camii, Koç Camii ve Eyyubi Türbesi sayılabilir.
Civarda ziyaret edilebilecek diğer önemli yerler arasında ünlü İslam dini düşünürü Veysel Karani'nin binlerce kişinin hac yeri olan Siirt ilindeki türbesi yer alıyor.