Şanlıurfa-Göbeklitepe
Türkçe Göbekli Tepe, "göbekli Tepe" anlamına gelir ve Şanlıurfa ilinin yaklaşık 15 kilometre (yaklaşık 9 mil) kuzeydoğusunda yer alır. İlk olarak 1963 yılında Amerikalı ve Türk antropologlar tarafından keşfedilmiş, ancak kazılara 1995 yılında Almanlar tarafından başlanmıştır. Dr. Klaus Schmidt'in 2014 yılındaki ölümüne kadar yönettiği Alman ve Türk ekibi tarafından kazısı yapılan ören yeri, insan toplumlarının gelişimini gösteren Anadolu tarihine büyük bir gizem getirdi. Bu siteyi benzersiz kılan sadece anıtların büyüklüğü veya güzelliği değil, aynı zamanda yapıldıkları tarihtir; yaklaşık on iki bin yıl önce, Mezolitik Çağ ve Çanak Çömlek Öncesi Neolitik Çağ'a (Orta Taş Çağları) kadar uzanan. Yani Roma İmparatorluğu'nun kuruluşundan 10.000 yıl önce, Hititlerden 8.000 yıl önce, Mısır'daki Büyük Piramitlerden ve İngiltere'deki Stonehenge'den 7.000 yıl önce. Göbeklitepe, şimdiye kadar keşfedilen en eski ibadet yeri, Dünyanın İlk Tapınağı ve Çatalhöyük'ten önce kurulmuş. Göbeklitepe, avlanma ve barınma için kullanılan bir yer değil, dini ve manevi ihtiyaçlar için kullanılan bir kült merkeziydi. Bu insanların çiftçi değil avcı ve toplayıcı olmalarına rağmen tarihteki ilk tarımı başlattıkları da söylenmektedir. Hatta bazıları bunun Adem ve Havva'nın "Cennet Bahçesi" olabileceğinden bahseder.

Alana ilk vardığınızda, kazının büyüklüğünü ve ayrıca en büyüğü yaklaşık 25 ton ağırlığındaki fantastik T şeklinde dikilitaşları fark edeceksiniz, her biri yaban domuzu, boğa, tilki, aslan, kuş, yılan kabartmalarına sahip. akrepler, karıncalar, örümcekler ve böcekler. Bazı dikilitaşlar zamanla aşınmış, ancak çoğu mükemmel durumda. Bu yekpare taşların bazılarında ayrıca "H" veya "O" harflerine benzeyen işaretler de vardır, bu nedenle bazıları Göbeklitepe'yi yapanların yazıyı da icat ettiğini iddia eder. Büyük olasılıkla bunlar Latin harflerinden ziyade kutsal sembollerdi. Tabii ki, henüz bu konuda bilimsel bir çalışma yok.

Bu monolitler, site çevresindeki birkaç taş ocağından çıkarıldı. Metal keskilerin veya çekiçlerin keşfedilmesine daha binlerce yıl olduğu ve mevcut en iyi kesici aletin 25 tonluk dikilitaşları kesmek zorunda kaldıkları bir çakmaktaşı parçasından yapıldığı bir çağdan bahsediyoruz. ana kayaya, üzerlerine o güzel hayvan figürlerini oyup, siteye sürükleyip dik konuma getirin.

Evler veya tapınaklar çoğunlukla bağımsız yuvarlak megalitik yapılardır. Çapı 10 ila 30 metre (30 ila 100 fit) arasında değişen ve yaklaşık 2 metre (6 fit) yüksekliğinde dikdörtgen taş duvarlarla çevrili birkaç dairesel yapı vardır. Muhtemelen çatıları destekleyen kireçtaşı sütunlar yaklaşık 3 metre (9 fit) boyundadır. Ayrıca yanmış kireç ve kilden yapılmış zeminlere sahip birkaç dikdörtgen oda görebilirsiniz. Bu insanlar nedense MÖ 8.000 civarında Göbeklitepe kompleksini kullanmayı bıraktılar ve şehri kasten toza "gömdüler".

Bugün Göbeklitepe'den daha küçük anıt ve eserlerin birçoğu Urfa müzesinde görülebilir. 2018 yılında arkeolojik sit alanı UNESCO'nun Dünya Mirası Alanları Listesi'ne girmiştir. 2019 yılı ise kültürel ve sosyal etkinliklerle Şanlıurfa ili için turist akınına neden olan "Göbeklitepe Yılı" olarak ilan edildi.