Bölüm Öğrenci Laboratuvarı
Batman Üniversitesi Gıda Teknoloji Programı Öğrenci Laboratuvarında;  pH ölçümü, yağ tayini, kuru madde tayini, öğütme işlemleri, ekmek yapımı vb. temel uygulamalar gerçekleştirilmektedir.
 
Gıda Teknolojisi Programı Öğrenci Laboratuvarı Donanımı
 
  • Çeker ocak: Laboratuvar içerisinde yapılacak deney ve testlerde açığa çıkacak yoğun ısı, koku ve asit buharlarını emniyetli ve standartların öngördüğü kriterlerde laboratuvar ortamına yayılmadan tahliye eder.
  • Etüv: Belirli sıcaklıklarda mikrop üretme, sterilize etmekte, ısıtma, pişirme, veya kurutma amaçlı kullanılır.
  • Desikatör: Nemden etkilenen maddelerin nemden korunması, örneklerden suyun çekilmesi ve maddenin kuru hâlde kalması için kullanılır.
  • Santrifüj (Santrifüjör): Merkezkaç kuvvetinden yararlanarak bir karışımın içinde bulunan ve diğerlerine nispeten ağır ve çökebilir ögeleri çöktürmekte kullanılır. 
  • Çalkalayıcı Elek: Katı numunelerin tane boyutu analizinde faaliyet göstermektedir.
  • Orbital Çalkalayıcı: Maddeleri karıştırmak, harmanlamak veya çözünmesini sağlamak vb. amaçlarla kullanılır.
  • Manyetik Karıştırıcı: Laboratuvarlardaki kimyasal ve sıvıları, cam kaplar içerisinde oluşturduğu manyetik alan etkisi ile karıştırır.
  • Refraktometre: Katı veya sıvı maddelerde, katı madde miktarı ölçümü için kullanılır.
  • Su Banyosu: Numunenin doğrudan ateşe maruz bırakılmadan, yavaş ve sabit sıcaklıkta ısıtılması veya önceden belirlenmiş ısıda bir süre tutulması amacıyla kullanılır.
  • pH Metre: pH, ölçüldüğünde çözeltinin asidik, bazik ya da nötr oluşuna dair bilgiyi verir.
  • Laboratuvar Değirmeni: Kuru, sert, kırılgan maddeleri ezmek için uygundur.
  • Ultrasantrifüj: Düşük moleküler ağırlığa sahip yapıların çöktürülmesinde kullanılır.
  • Saf Su Cihazı:  Saf su  üretmek üzere laboratuvar uygulamalarında kullanılan su arıtma, su saflaştırma cihazıdır. 
  • Ekmek Yapma Makinası: Hamur yapmak için yoğurma küreğiyle konan malzemeleri karıştırıp yoğurur ve bir rezistansla hamuru ısıtır. Başlama zamanı veya esmerleşme derecesi gibi parametreler ayarlanabilir.
  • Mikrodalga: Pastörizasyon, sterilizasyon, temperleme (tavlama), dehidrasyon, ağartma ve pişirme proseslerinde kullanılır.
  • Hassas Terazi: İçinde bulunan yük hücreleri ile basınç ve ağırlık ölçümü yaparak sonuç verir.