Genel Bilgiler
Program Koordinatör'ünün Mesajı
Batman Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde Tıbbi Hizmetler Ve Teknikler Bölümünde bulunan Optisyenlik Programı; göz sağlığı, göz ve görme kusurlarını gidermekte kullanılan araçların yapımı, üretimi, kullanımı, satışı ve bu derslerin anlaşılabilmesi için alt yapı oluşturan temel derslerde eğitim-öğretim yapan bir program olarak; bilimsel, teknolojik ve üretimdeki gelişmeleri takip eden, sektördeki donanımlı optisyen eksikliğinin giderilmesine yardımcı, optisyenlik (gözlükçülük) sektöründe çalışacak, temel gözlükçülük bilgisine sahip, optisyenlik ile ilgili sistemlerin işleyişini bilen, optisyenlik paket programlarını kullanabilen, bir işletmenin işleyiş ve yönetimini planlayabilen, optik aletleri tanıyıp kullanabilen, girişimci ve kendini yenileyebilen, mesleği ile ilgili çevresel, toplumsal ve etik problemleri ve bunlarla ilgili sorumluluklarını bilen, sağlık ve emniyet tedbirlerini gözeten, araştırma-geliştirme çalışmalarına katkıda bulunabilen teknik elemanlar yetiştirmek hedeflenmektedir. 
Misyon
Lisanslı gözlükçü olmak isteyen öğrencilere, üstün teknik yetenek gösteren bir eğitim sağlamak, toplumun ihtiyacı olan yeterli düzeyde kuramsal ve uygulamaya yönelik donanıma sahip, meslek etiğinin bilincinde olan nitelikli optisyenler yetiştirmek.
Vizyon
Toplumsal değerlere saygılı, katılımcı, paylaşımcı profesyonel nitelikli ara eleman yetiştirmek, çağımızın ihtiyaçlarına göre düzenlenmiş çağdaş bir öğretim kültürü oluşturmak ve aydın, meraklı, çalışkan, ülkenin ve dünyanın problemlerine duyarlı öğrenciler yetiştirerek Avrupa standartlarında iyi bir eğitim vermek.
Program Bilgileri
Genel Bilgi
Programda öğrenim görmek isteyen öğrencilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) girmeleri ve yeterli “Temel Yeterlilik Testi (TYT)” puanı almaları gerekir. Mesleğin eğitim süresi 2 yıldır. Eğitim süresince öğrenciler; Türk Dili, Yabancı dil, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi gibi genel kültür derslerinin yanı sıra Fizik, Geometrik Optik, Optisyenlik Uygulamaları, Görme Optiği, Tıbbi Terminoloji, Kontak Lensler gibi dersleri teorik ve uygulamalı olarak alırlar. Optisyenlik Programını bitirenlere "Optisyen" ünvanı verilmektedir. Optisyenler kendi işyerini açabileceği gibi daha önce açılmış veya yeni açılacak olan optik müesseselerde Mesul Müdürlük yapabilirler, Optik lens, çerçeve, Kontak lens imal eden firmalarda optisyen (sağlık teknikeri) olarak çalışabilirler. Optisyenlik Programında örgün ve ikinci öğretim olmak üzere iki aşamada eğitim verilmektedir. Ayrıca bu programdan mezun olan öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavı'nda (DGS) başarılı olmak suretiyle lisans programlarına devam edebilmektedirler.

Programımızdan Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Programları:
  • Acil Yardım ve Afet Yönetimi
  • Fizik
  • Fizik Mühendisliği
  • Optik ve Akustik Mühendisliği
  • Sağlık Yönetimi
Program Çıktıları
  • Optisyenlik alanında, temel düzeyde kuramsal bilgilere sahip olur.
  • Optisyenlik alanı ile ilgili terimleri açıklar.
  • Optisyenlik alanında temel düzeyde uygulamalı bilgiye sahip olur.
  • Optisyenlik alanındaki temel düzeyde bilgiyi uygulayabilme bilgisine sahip olur.
  • Optisyenlik alanında elde ettiği bilgiler doğrultusunda cihazlarla ilgili beklenmeyen bir durum ile karşılaştığında sorunları tanımlar.
  • Optisyenlik alanında eksik olan temel güvenlik eksikliklerini, sorunlarını tespit eder ve çözüm yollarını arar.
  • Optisyenlik alanında sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen bir görevi bağımsız olarak yürütür.
  • Yaşam boyu öğrenme bilincine, öğrenme gereksinimlerini belirler ve bilgi kaynaklarına ulaşır. Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir düzeyde geliştirir.
  • Optisyenlik alanı ile ilgili konularda sahip olduğu teknolojik bilgi ve becerileri kullanarak ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir, sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktarır.
  • Birey ve halk sağlığı iş güvenliği ve çevre koruma konularında yeterli bilince sahiptir, çevreyi tehdit eden risklerin farkında olur, çevre ve insan sağlığı koruma kurallarına uyar.
  • Optisyenlik alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanır, herhangi bir sorun karşısında ekip üyesi olarak görev alır.
  • Bilgi ve iletişim becerilerini kullanabilen, gelişen teknolojiyi sahada uygulayabilecek teknik donanımda, bilgiyi sentezleme becerisine sahip, göz ve el koordinasyonunu rahat kullanabilen yetkinlikte olunmalıdır.
  • Diğer sağlık disiplinleri ile çalışabilme yeteneğine sahip olur.
  • Alanının gerektirdiği temel düzeyinde bilgisayar yazılımlarını, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
Alanındaki temel bilimsel bilgiye ulaşma, değerlendirme ve uygulayabilme becerisine sahip; insan vücudunun sistemleri ve temel yapıları ile anatomisine hâkim olabilmelidir.

Program Hakkında Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız.