Genel Bilgiler
Program Koordinatör’ünün Mesajı
Sevgili Öğrenciler,
Sağlık bilimleri alanında laboratuvar uygulamaları ve cihaz sistemlerinin son derece hızlı bir şekilde gelişmesi, modern tıbbi laboratuvar sayısının artması nitelikli Sağlık Teknikerlerine olan ihtiyacın her geçen gün artmasına neden olmaktadır. Batman Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunda, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programında 2 yıl süren, temel bilimler ve klinik bilimlerle ilgili kapsamlı teorik ve laboratuvar uygulamalı eğitimler verilerek, öğrencilerin iş hayatlarına son derece donanımlı olarak hazır olmaları sağlanmaktadır. Tıbbi Laboratuvar Teknikerleri, gerek Laboratuvar Sorumlusu Uzman Doktorlar’a ve gerekse de hastalara, hastalıkların teşhisinde, tedavisinde ve takibinde büyük bir destek sağladıkları için, günümüzde sağlık sektörünün aranılan en önemli unsurlarından biri haline gelmişlerdir. Programımızı başarıyla tamamlayan Siz Değerli Öğrencilerimiz “Tıbbi Laboratuvar Teknikeri” unvanı ile mezun olarak sağlık sektöründe birçok alanda çalışmaya başlayabildiğiniz gibi, DGS ile ÖSYS kılavuzunda belirtilen önemli ve popüler Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Biyoteknoloji, Biyomühendislik, Hemşirelik gibi bazı lisans bölümlerine kontenjan dâhilinde dikey geçiş yaparak lisans eğitimi alma imkânını yakalama şansına sahipsiniz.

Sevgili Gençler,
Alanında donanımlı akademik kadromuz ile çağı yakalayan akredite laboratuvarlarda çalışabilecek düzeyde eğitim almak isteyen sizleri, Batman’da, Batman Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulumuz, Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programında görmek bizleri gururlandıracaktır.
 
Program Hakkında
Batman Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bünyesinde bulunan Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı ön lisans düzeyinde eğitim-öğretim yapmakta ve bu doğrultuda kamu ve özel kuruluşlarda çalışabilecek Tıbbi Laboratuvar Teknikerleri yetiştirmektedir. Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programı, bilimsel ve güncel teknolojik gelişmeleri yakından takip eden, teşhis ve tedavi amaçlı geleneksel ve modern tetkikleri evrensel normlara uygun nitelikte ve bir ekip içerisinde gerçekleştirebilen, sorumluluk sahibi, Ön Lisans derecesine sahip teknikerlerin yetiştirilmesini hedefleyen bir meslek yüksekokulu programıdır. Bu programı tercih edecek bireylerin özellikle Kimya, Biyoloji, Matematik ve Sağlık Bilimleri alanlarına ilgi duyması, hassasiyet ve dikkat gerektiren laboratuvar çalışmalarında bir ekibin parçası olarak görev almak istemesi ve kapalı ortamlarda (Laboratuvar) çalışabilmesi beklenmektedir.
Misyon
Ülkemizin toplumsal sağlık hizmetlerinin yürütülebilmesi ve her bir bireye ulaştırılabilmesine katkıda bulunmak, sağlığın korunması, geliştirilmesi ve yaşam kalitesinin artırılmasında mesleki sorumluluk ve etik kurallarına riayet eden analiz ve sentez yapma niteliklerine sahip Sağlık Teknikeri yetiştirmektir.
Vizyon
Ulusal ve uluslararası düzeyde gerek koruyucu ve uyumlu bir şekilde takım çalışması yapabilen ve paylaşım kültürüne sahip, toplumsal sorunlara, toplum sağlığına ve sorumluluklarına duyarlı, gerektiğinde sorumluluk alabilen, mesleki bilgi ve becerilerle donatılmış, analiz, sentez ve eleştirel düşünme yeteneklerine, üst düzey bilgi ve beceri düzeyine sahip, çağının teknolojisini çok iyi bilen ve kullanabilen ara elemanları yetiştirmektir.
  • Öncelikli olarak çalışma ortamında sağlık ve iş güvenliğine ilişkin önlemleri almak,
  • Laboratuvar cihazlarının bakımlarını düzenli yaptırmak ve en verimli şekilde çalışmalarını sağlamak,
  • Laboratuvar eksiklerini belirlemek ve istekte bulunmak
  • Hastadan biyolojik materyalleri (kan, idrar, kültür vs.) almak,
  • Hastadan alınan örneklerin uygun şartlarda saklanması ve muhafazasını sağlamak,
  • Materyalleri analize hazırlamak,
  • Materyal analizlerini ( biyokimyasal, mikrobiyolojik, patolojik, hematolojik vs.) yapmak,
  • Materyal analiz sonuçlarını kontrol etmek,
  • Materyal analiz sonuçlarını laboratuvar uzmanına ulaştırmak,
  • Mesleki hizmet içi eğitim faaliyetlerine katılmak,
  • Mesleki teknolojik gelişmeleri izlemek.
Hedefler
Tıp ve sağlık sektöründe işletme yapısı ve organizasyonu sistematiğinde tıbbi laboratuvar hizmetleri alanında çalışacak meslek elemanlarına: hizmet sunan, yararlanan kişi ve kuruluşların teşhise yönelik gereksinimi olan verilere ilişkin (Patoloji, Biyokimya, Mikrobiyoloji, Parazitoloji ve Sitogenetik vb.) yöntemleri bilen, bulguları elde edebilen, düzenleyen, amaca uygun paylaşım ve kullanıma sunabilen, mesleği ile ilgili kurumsal süreçlere destek verebilen, mesleki düzeyde iyi derecede dil becerisine sahip, mesleki düzeyde nitelikli iletişim kurabilen, disiplinli çalışma ortamlarına uyum sağlayan, mesleki sorumluluk ve etik değerleri ilke edinmiş, toplam kalite felsefesini benimseyen, alanına çalışmalarıyla katkı sağlayan yeterlikler kazandırmaktır.
 
Mezunların İstihdam Olanakları
Programı başarıyla bitiren öğrenciler Ön Lisans Diploması alarak Sağlık Teknikeri (Tıbbi Laboratuvar Teknikeri) ünvanına sahip olurlar. Mezun öğrenciler; özel ve devlet hastanelerinde, tıp fakültelerinde, tıbbi laboratuvarlarda, ilaç firmalarında, kamu sağlığı kuruluşlarında, gıda firmalarında, çeşitli tıbbi araştırma merkezleri ve bunlar gibi kuruluşlarda görev alabilirler.
 
DGS ile Geçiş Yapılabilecek Lisans Bölümleri
Bu programdan mezun olan Öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı ile aşağıdaki bazı lisans bölümlerine dikey geçiş hakkına sahiptirler.
  • Biyoloji
  • Biyoteknoloji
  • Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji
  • Genetik ve Biyomühendislik
  • Hemşirelik
  • Moleküler Biyoloji ve Genetik
Program Hakkında Detaylı Bilgi İçin Tıklayınız.