Elektrik Programı
Programın Kuruluş ve Tarihçesi

1975-1976 Eğitim-Öğretim yılında MEB Yaygın Yükseköğretim Kurumu, Örgün Yükseköğretim Daire Başkanlığı’na bağlı olarak kurulan Batman Meslek Yüksekokulu, 1982 yılında 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Dicle Üniversitesine bağlanmıştır. 2007 yılında Batman Üniversitesi ismini alarak Dicle Üniversitesinde ayrılmıştır. 2007-2008 yıllarında yapılan akademik bölüm ve program açma/geliştirme çalışmaları sonucunda Batman Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde “Elektrik ve Enerji Bölümü” açılmıştır. 2019 yılından itibaren de Teknik Bilimler MYO bünyesinde, Elektrik ve Enerji Bölümü altında Elektrik Programı mevcut olup, eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Program bünyesinde, 1 Doktor Öğretim Üyesi, 3 Öğretim Görevlisi olmak üzere toplam 4 akademik personel bulunmaktadır. Program, Batman Üniversitesi Merkez Kampüsü içerisinde atölye-laboratuvar imkanlarına sahip olup müstakil binasında eğitim-öğretim hizmetlerini sürdürmektedir.

Programın Misyonu
Temel bilimlere hakim, mesleki uygulamalarda etkin olarak yer alabilen, araştırmacı, katılımcı, paylaşımcı, mesleki etik değerlere sahip teknikerler yetiştiren, evrensel nitelikte bilgi ve teknoloji üreten, özgün değerlere sahip yenilikçi ve lider bir program olmak.
 

Programın Vizyonu
Bilim ve teknolojide öncü,  takım çalışmasını teşvik eden, katılımcı ve paylaşımcı bir yönetime sahip; ilimiz ve bölgemiz başta olmak üzere ülkemizin sorunlarını çözmeye yönelik çalışmalar yapan, çağdaş, kalıcı ve özgün eserler ortaya koyan; evrensel değerlere saygılı, toplam kalite yönetimi ilkelerini benimsemiş bir program olmaktır.

Programın Hedefleri:

Öğrencilere elektrikle çalışan bütün sistemlerin tanıtımı, çalıştırılması, arızalarının bulunması, elektrikli makine ve motorların çalışma sistemleri, elektriğin iletimi ve dağıtımı, kumanda ve otomasyon sistemlerinin öğretilmesi ile birlikte endüstri ve laboratuar uygulamalarındaki el becerilerini geliştirmeleri için hazırlanmıştır. Programda özel ve kamu sektöründe elektrikle ilgili tüm konularda beceri sahibi, bilgili ve arıza anında hemen müdahale edebilme, hem elektronik hem de elektriği iç içe kullanabilen, mesleki bilgisi yeterli, gerektiğinde kendi tamir atölyesini açabilme, elektrik tesisatı çekebilme yeteneğine sahip ara teknik elemanlar yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
 
Mezunların İstihdam Alanları:
Mezunlarımız kamu ve özel kuruluşlarda çalışabilecekleri gibi bağımsız olarak da çalışabilmektedirler. Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş., Özel Elektrik Üretim (HES, Rüzgar Gülü Santralleri, Termik Santraller) – Dağıtım A.Ş, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, İletişim ve Haberleşme Şirketleri,  Devlet Su İşleri, Türk Hava Yolları ve Özel Hava Yolları şirketleri, Otomotiv sektörü,  İnşaat sektörü, İmalat sektörü ile çeşitli bakanlıklarda çalışabilirler.