Program Bilgisi

 

1. Elektronik-Haberleşme Teknolojisi Programı

1.1. Kısa Tarihçesi

Programımız, 2008 yılında Elektronik ve Otomasyon Bölümü altında Elektronik Haberleşme Teknolojisi Programı olarak kurulmuştur. 2008 yılında eğitim-öğretime başlanılan bölümümüzde kontenjan sayısı 40 adettir. Bölümümüzde iki (2) adet Dr. öğretim üyesi, bir (1) adet Dr. öğretim görevlisi ve bir (1) adet öğretim görevlisi bulunmaktadır.

1.2. Kuruluş Amacı

Gün geçtikçe artan önemine paralel olarak, elektroniğin günlük hayattan sanayide kullanılmasına kadar çeşitli alanlardaki uygulamalarını kapsayan bir programdır. Basitçe, elektroniğin temel ilkelerini açıklar ve uygulama alanlarına ait bilgiler verir. Ek olarak haberleşme sistemlerinin temelleri anlatılır. Programı başarı ile tamamlayanlara ön lisans diploması ve “Elektronik-Haberleşme Teknikeri” unvanı verilir. Bu kapsamda kuruluş amacımız kamu ve özel sektörde ihtiyaç duyulan ara eleman eksiğinin giderilmesini sağlamaktır.

1.3 Öğretim Elemanları

Bölümümüzde kadroları bulunan öğretim üyeleri; uluslararası deneyime sahip olmakla beraber elektronik-haberleşme alanında oldukça tecrübeli ve 100’den fazla ulusal/uluslararası yayınları bulunmaktadır. Ayrıca bölüm öğretim üyeleri tarafından tamamlanmış olan BAP, TUBİTAK projeleri bulunmaktadır. Oldukça kuvvetli bir ekibe sahip olan bölümümüzde halen yapay zekâ, haberleşme sistemleri, şifreleme algoritmaları, enerji sistemleri, mobil robotlar, görüntü işleme, nesnelerin interneti gibi konular hakkında çalışmalar devam etmektedir.

Program Öğretim Elemanlarımız
1- Dr. Öğr. Üyesi Hidayet OĞRAŞ
2- Dr. Öğr. Üyesi Erdoğan ALDEMİR
3- Dr. Öğr. Gör. Tuba TANYILDIZI AĞIR
4- Öğr. Gör. Emre ERKAN

1.4. Programda Okutulan Ana Dersler
Mesleki yeterlilik gereği; Elektronik-Haberleşme teknolojisi programında ölçme tekniği, matematik, bilgi ve iletişim teknolojileri, analog ve sayısal elektronik, doğru/alternatif akım devre analizi, İngilizce, sayısal tasarım, mikrodenetleyiciler, elektronik meslek bilgisi ve güvenlik, sayısal haberleşme, analog haberleşme, bilgi güvenliği, algoritma ve programlama, endüstriyel ağlar program içerisinde okutulan ana derslerdir.
Bunlara ek olarak bölümümüzde geliştirilen müfredatlar kapsamında görsel programlama, blok programlama, nesnelerin interneti gibi derslerde eklenmiştir.

1.5. Mezunların Kazandığı Nitelikler ve Çalışma Alanları
Elektronik-haberleşme teknolojisi programından mezun olan öğrenciler kazandıkları yeterlilikler doğrultusunda; elektronik ve haberleşme sektöründe mal/hizmet üreten, küçük ve orta ölçekli işletmeler, sanayi kuruluşları, bilişim, GSM sektöründe istihdam edilirler.

1.6. Dikey Geçiş Sınavı (DGS) İle Başvurulacak Bölümler
Elektronik Teknolojisi ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı olduklarında,
  • Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
  • Elektrik Mühendisliği
  • Elektrik-Elektronik Mühendisliği
  • Elektronik Mühendisliği
  • Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği
  • Endüstri Mühendisliği
  • Endüstri ve Sistem Mühendisliği
  • Enerji Sistemleri Mühendisliği
  • Enerji Yönetimi
  • Fizik
  • Fizik Mühendisliği
  • Havacılık Elektrik ve Elektroniği
  • Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
  • Meteoroloji Mühendisliği
  • Uçak Elektrik-Elektronik
  • Uzay Bilimleri ve Teknolojileri
  • Uzay Mühendisliği

lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Ayrıca, Açık Öğretim Fakültesi iktisat ve işletme bölümlerine de doğrudan kayıt yaptırabilirler.


1.7 Çalışma Alanları ve İş Bulma Olanakları

Elektronik sanayi, elektronik cihaz üretiminde kullanılan tüm aktif, pasif elektro-mekanik ve diğer elemanlar ile ev ve eğlence yerlerinde kullanılan profesyonel elektronik cihazlar gibi tüketim mallarını, mobil cihazlar, telekomünikasyon cihazları, tıp elektroniği, endüstriyel elektronik, güvenlik sistemleri, cep telefonları, bilgisayar donanımı kapsamaktadır. Elektronik-haberleşme teknikerleri, elektronik devre veya donanım içeren makine, donanım veya sistemlerin yer aldığı fabrika veya işletmelerde çalışabilirler. Bunlara ek olarak bağımsız olarak kendi işlerini kurabilirler.


1.8 Eğitimin Süresi ve İçeriği

Eğitim, lise veya dengi okuldan sonra meslek yüksekokullarında 2 yıldır. 2 yıllık (4 yarıyıl) eğitim boyunca öğrenciler  linkte belirtilen dersleri alırlar.


1.9 Burs, Kredi ve Ücret Durumu

Meslek eğitimi boyunca öğrenciler yükseköğrenim kredisinden ve yurtlardan faydalanabilirler, ayrıca koşulları uyan öğrenciler çeşitli kurumlar tarafından verilen burslardan yararlanabilirler. Kamu sektöründe çalışanlar 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabiidir. Teknik hizmetler sınıfında 10. derecenin 2. kademesi ile göreve başlarlar.


1.10 Derslikler

Elektronik-haberleşme programına ait olmak üzere iki adet 40 kişilik sınıf bulunmaktadır. Ayrıca genel amaçlı temel devre ve elektronik laboratuvarları bulunmaktadır. Derslikler projeksiyon makinesi kullanımına uygun olup, ayrıca laboratuvarlarda da projeksiyon cihazları bulunmaktadır. 2 adet bilgisayar laboratuvarı Autocad, Proteus, Matlab, Simulink, Visual Studio gibi uygulamaları yapmak üzere bu program öğrencilerinin kullanımına hazırdır.