Genel Blgiler
Elektronik ve Otomasyon Bölümü
 
Bölümün Kuruluş ve Tarihçesi:
Elektronik ve Otomasyon Bölümü, 2020 yılında Batman Üniversitesi Beşiri Organize Sanayi Bölgesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulmuştur. Bölümümüzde “Mekatronik Programı” bulunmaktadır. Bölümümüzde bir (1) Dr. öğretim üyesi bulunmaktadır.
Mekatronik, makine, elektrik-elektronik ve yazılım dallarından oluşan sistemlerle ilgilenen disiplinler arası bir bilim dalıdır. Programımız, günlük hayattan sanayideki kullanımına kadar, gittikçe artan öneme sahip, bu alanda günümüz ihtiyaçlarına cevap veren, uygulamalarla eğitimi desteklemektedir. Programımızda Mekatronik temel prensipleri açıklanarak, güncel uygulama alanları hakkında bilgiler verilir. Eğitim süresi iki yıldır. Programı başarı ile tamamlayanlara “Mekatronik Teknikeri” unvanı ve ön lisans diploması verilir. Bu kapsamda kuruluş amacımız kamu ve özel sektörde ihtiyaç duyulan ara eleman eksiğinin giderilmesini ve değer katan insan kaynağı oluşumunu sağlamaktır.

Bölümün Misyonu:
Çağdaş bilgi ve teknolojiyi üreten, kullanan, yüksek kalite standartlarında eğitim veren, üniversite-sanayi iş birliğine önem veren, katılımcı, paylaşımcı, insan odaklı, özgün değerlere sahip, çağdaş bir eğitim-öğretim kültürü oluşturmak, bilim ve teknoloji alanlarında araştırma ve projelerle ulusal bilgi birikimine katkı sağlamak ve mesleki açıdan yetkin, toplumsal değerlere saygılı bireyler yetiştirmektir.

Bölümün Vizyonu:
Çağdaş düzeyde, yüksek kalite standartlarında mesleki eğitim-öğretim veren; ülke ekonomisine katkı sağlayacak nitelikli iş gücünü oluşturan; evrensel değerlere saygılı ve toplam kalite yönetimi ilkelerini benimsemiş; üniversite-sanayi iş birlikleriyle sürekli gelişmeleri izleyen, araştırma olanaklarıyla gelişmelere yön veren; ülkemiz ve bölgemizde öncü meslek yüksekokulları arasında yerini almaktır.

Bölümün Hedefleri:
Elektronik ve Otomasyon Bölümü, Mekatronik Programı olarak; Mekatronik sistemlerin tanıtılması, çalışma prensiplerinin, bakım ve kontrollerinin öğretilmesi ile endüstri ve uygulamalarındaki becerilerinin geliştirilmesi hedeflenmiştir. Yüksek kalite standartlarında eğitim-öğretim vermek, üniversite-sanayi iş birliğine geliştirmek, projelerle ulusal bilgi birikimine katkı sağlamak ve mesleki açıdan yetkin, toplumsal değerlere saygılı bireyler yetiştirmektir.

Mezunların İstihdam Alanları:
Mekatronik teknikerleri, kamu ve özel sektörde teknik eleman olarak çalışırlar. Özellikle makine, elektrik-elektronik ve yazılım sistemlerinin kombinasyonu sistemler hızla geliştiği günümüzde, geniş bir alanda, sanayi, fabrika ve atölyelerde çalışma olanağına sahiptirler