Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü
Kimya ve Kimyasal Ä°ÅŸleme Teknolojileri Bölümü
 
Bölümün KuruluÅŸ ve Tarihçesi
 
1975-1976 EÄŸitim-ÖÄŸretim yılında MEB Yaygın YükseköÄŸretim Kurumu, Örgün YükseköÄŸretim Daire BaÅŸkanlığı’na baÄŸlı olarak kurulan Batman Meslek Yüksekokulu, 1982 yılında 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Dicle Üniversitesine baÄŸlanmıştır. 2007 yılında Batman Üniversitesi ismini alarak Dicle Üniversitesinde ayrılmıştır. 2007-2008 yıllarında yapılan akademik bölüm ve program açma/geliÅŸtirme çalışmaları sonucunda Batman Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde “Kimya ve Kimyasal Ä°ÅŸleme Teknolojileri Bölümü” açılmıştır. 2019 yılından itibaren de Teknik Bilimler MYO bünyesinde, Kimya ve Kimyasal Ä°ÅŸleme Teknolojileri Bölümü altında Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi ve Kimya Teknolojisi programları mevcut olup, eÄŸitim-öÄŸretim faaliyetlerine devam etmektedir. Bölümümüzün bünyesinde, 2 Doçent ve 4 Doktor ÖÄŸretim Üyesi olmak üzere 6 öÄŸretim elemanı bulunmaktadır.

Bölümün Misyonu;
Mensubu olmaktan gurur duyulan meslek eÄŸitiminin gerektirdiÄŸi bilgi, beceri ve teknolojik donanımlara sahip, ulusal ve uluslararası hizmet sektöründe aranılır nitelikte elemanlar yetiÅŸtiren, endüstri ile sürekli iÅŸbirliÄŸi içerisinde, yenilikçi, dinamik, katılımcı ve paylaşımcı bir yönetime sahip, Üniversite/Sanayi/Toplum iÅŸbirliÄŸini saÄŸlamada öncü, geleneklerimizi koruyarak, çaÄŸdaÅŸ, kalıcı ve özgün eserler ortaya koyan mesleki ve ahlaki kurallara baÄŸlı, insani deÄŸerlere saygılı ve mühendislik bilimine geçiÅŸte donanımlı teknik elemanları yetiÅŸtiren ülkemizdeki bölüm tercihlerinde ilk sıralarda yer alan bir bölüm olmaktır.

Bölümün Vizyonu;
Mesleki eÄŸitim-öÄŸretimde hedeflediÄŸi yüksek kalite standartlarıyla bilimsel, yenilikçi, özgün, mesleki ahlaki deÄŸerlerine sahip, mezunlarına uygulama becerisi kazandırma yetkinliÄŸi ile ulusal ve uluslararası düzeyde adından söz ettiren; iÅŸ dünyası içinde geleceÄŸin nitelikli iÅŸ gücü ihtiyacını karşılamaya yönelik etkili çözümler üreten bir bölüm olmaktır.


Bölüm BaÅŸkanının Mesajı

Rafineri ve Petro-Kimya Teknolojisi alanı altında yer alan dallarda, modern anlamda sektörleri ihtiyaçlarını bilimsel ve teknolojik geliÅŸmeler doÄŸrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazandıran “Rafineri ve Petro-Kimya ve Kimya Teknikeri” yetiÅŸtirmek amaçlanmaktadır.
 
Gün geçtikçe artan önemine paralel olarak, petrolün dünyada günlük hayattaki önemi; ham petrolün iÅŸlenmesi ve çeÅŸitli petrol ürünlerinin elde edilmesinden, elde edilen tüm ana ve ara ürünlerin sanayide kullanımına kadar çeÅŸitli alanlardaki uygulamalarını kapsayan bir programdır. Kimya ve petrokimya teknolojilerinin temel ilkelerini açıklar ve uygulama alanlarına ait bilgiler kazandırır. Türkiye’de beÅŸ petrol rafinerisi ve birçok petrokimya tesisinin bulunması, bununla birlikte Rafineri ve Petro-Kimya Teknoloji programı sadece dört üniversitede eÄŸitimin verilmesi mezunlarımızın özellikle Rafineri ve Petrokimya endüstrilerinde çok kolay bir ÅŸekilde iÅŸ olanaklarına sahip durumdalar. Bölümümüz bünyesinde aynı zamanda; Batman Üniversitesi ile Türkiye Petrol Rafinerileri Anonim Åžirketi Batman Rafineri MüdürlüÄŸü, imkânlarını birleÅŸtirilerek, T.C. Batman Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Rafineri ve Petrokimya Programının eÄŸitim ve laboratuvar imkânlarının geliÅŸtirilmesi ve karşılıklı mutabakat sonucu Rafineri tarafından inÅŸa edilen Ham Petrol Ünitesi ve Uygulama Laboratuvarı (Maket Rafineri) mevcuttur. Aynı zamanda bölüm bünyesinde son derece modern cihazlarla donatılmış “Yakıt Analiz ve Genel Kimya" laboratuvarlarımız bulunmaktadır.
 
Kimya Teknolojisi alanı; saÄŸlık, gıda gibi sektörlerin yanı sıra endüstriyel üretim yapılan tüm sektörle yakından iliÅŸkilidir. Rafineri, petrokimya, lastik, çimento, boya, deterjan, kozmetik, tekstil ve ilaç gibi alanların tümünde Kimya Teknolojisiyle ilgili birimler bulunur. Kimya Teknolojisi; seramik, cam, otomotiv, metal, madencilik, enerji, tarım sektörlerinde geniÅŸ yer tutar. Endüstriyel iÅŸletmelerin neredeyse tamamında üretim ve kalite kontrol bölümleri Kimya Teknolojisi ile iliÅŸkilidir.
 
Kimya Teknolojisi ile laboratuvar ölçeÄŸinde üretilen kimyasalların, ekonomik biçimde tüketime sunulması amaçlanır.  Bu amaç doÄŸrultusunda, gerekli teknolojilerin oluÅŸturulmasını kapsayan Kimya Teknolojisi alanı, ülkelerin kalkınmasında önemli bir role sahiptir. Kimya Teknolojisi alanında teknolojik alt yapı kadar insan unsuru da önemlidir. Bu alanda mühendis, tekniker ve teknisyen pozisyonlarında çalışanlar vardır. Dolayısıyla üniversite mezunu kiÅŸiler kadar ara eleman olarak çalışacak kiÅŸilere de ihtiyaç duyulur. Kimya Teknolojisi alanında görev yapan laborantlar teknisyenleri, teknikerler, mühendisler ve üretim müdürleri iÅŸ birliÄŸi içinde çalışır.
 
ÖÄŸrencilerimize verebileceÄŸim temel tavsiyem ÅŸu olacaktır: “Üniversitede geçireceÄŸiniz süre içerisinde tüm derslerinizi dar bir alana odaklamayın. Programın size sunduÄŸu esnek yapıdan faydalanarak disiplinler arası bir prensip ile akademik programınızı planlayın; deÄŸiÅŸik alanlarda ki yetkinliÄŸinizi artırmaya çalışın. Son olarak da, akademik danışmanlarınızı yakından tanıyın.
 
Doç. Dr. Fevzi YAÅžAR
Bölüm BaÅŸkanı