Gıda Teknolojisi Programı
Genel Bilgi
Gıda Teknolojisi Programı; Batman Üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2010 yılında kurulmuştur. Programımız 2019 yılından itibaren de Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.
Gıda teknolojileri ile ilgili besinlerin ve içeceklerin geliştirilmesi için çalışmalar yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Günümüz şartları incelendiğinde gıda endüstrisinde vasıflı elman ihtiyacı ortaya çıktığı görülmektedir. Programımızda gıda teknikeri yetiştirmek amacıyla bir eğitim planı izlenmektedir. Böylece, Gıda Teknolojisi eğitim programı, gıdaların bileşimi, işlenmesi, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizleri, kalite kontrolü, gıda ile ilgili mevzuatları ve işletme kontrolleri konusunda teorik ve pratik bilgilere sahip olmakla gerek bireysel gerekse de gruplar halinde disiplinler arası çalışmalarla alanlarındaki problemlerini tanımlayarak çözüm üretebilecek mezunlar yetiştirmektedir.
Bölümümüz bünyesinde 1 doçent, 3 adet Doktor Öğretim Üyesi ile 2 adet Öğretim Görevlisi olmak üzere 6 adet öğretim elemanı bulunmaktadır.
Programın Amacı
Programın amacı, üretilen gıda maddelerinin bilimsel ilkelere göre işlenmesi ve değerlendirilmesi gerektiğini bilen, hızla artış gösteren dünya nüfusu nedeniyle ortaya çıkan beslenme sorunlarına karşı sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmenin önemini özümseyen, halk sağlığı, gıda güvenliği, işçi sağlığı, iş güvenliği, kalite, çevre ve doğal kaynakları koruma konularında yeterli bilince ve sorumluluğa sahip, gıda laboratuvarlarında gıda güvenliği analizleri ve kalite-kontrol yapabilecek düzeyde gerekli cihazları kullanabilme etkinliği kazanmış, gıda maddesi üretim metotlarını bilen ve gıda üretim aşamalarında karşılaşılabilecek olası karmaşık ve/veya öngörülmeyen durumlarda sektörünün talep ve gelişmelerine karşı çözümler üretebilen, alanındaki güncel mesleki ve akademik gelişmeleri izleyebilen gıda teknikerleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır
Programın Hedefi
Gıda hammaddeleri ve gıdaların bileşimi, gıda işleme, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrolü, gıda güvenliği ve gıda mevzuatı hakkında teorik ve pratik temel bilgileri kavrayabilen, mesleki araştırma yeteneklerini geliştiren, araştırma yöntemlerini kullanarak sunu, deney raporu, proje hazırlayabilen, yönetim ve organizasyon yeteneklerini geliştiren, bağımsız çalışmada karar verebilen, disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilen, mesleki etik değerler ile kalite ve güvenlik bilincine sahip olan, hayat boyu öğrenmenin önemini benimseyerek, bilim, teknoloji ve çağdaş konular hakkında gelişmeleri izleyerek kendini geliştiren gıda endüstrisinde üretim ve kalite kontrol laboratuvarlarında çalışabilecek nitelikli ara eleman yetiştiren bir program olmaktır.
Kazanılan Derece
Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenciler, gıda teknikerliği alanında ön lisans diploması almaya hak kazanırlar.
Mezuniyet Şartları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve staj derslerini başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
İstihdam Olanakları
Bu programdan mezun olan öğrenciler “Gıda Teknikeri” ünvanlı elemanlar olarak, T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Hıfzıssıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri, Su Ürünleri İle Sebze Ve Meyve Ürünlerinin İşlendiği ve Depolandığı İşletmeler, İçme, Kullanma, Sanayi Sularının, Et, Süt Ürünleri, Şekerli ve Unlu Gıda Ürünlerinin Üretildiği İşletmelerin Kalite Kontrol Merkezleri, Çevre Koruma Laboratuvarları ve özel sektör kurum ve kuruluşlarında hazır ve işlenmiş gıda üreten fabrikaların gıda laboratuvarlarında ve özel gıda laboratuvarlarında, gıda fabrikalarının, üretim, dağıtım, satış, pazarlama, satın alma ve kalite kontrol departmanlarında, gıda sanayisinin çeşitli sektörlerinde, süpermarketlerin gıda üretim ve gıda kontrol bölümlerinde, gıda güvenliği denetçisi olarak çeşitli firmalarda; gıda kalite kontrol sorumlusu olarak yemekhanelerde, pastanelerde ve benzeri gıda üreten şirketlerde, gıda malzemesi ambalajlayan şirketlerde iş bulabilmekte ve çalışabilmektedirler.
Programa Kabul Şartları
Yükseköğretim Kurulu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınav sonucunda TYT puan türünde yeterli puanı almış ve özel şartları taşıyan öğrenciler alınmaktadır. Programlara ayrıca, yatay geçiş yoluyla da öğrenci kabul edilmektedir. Bu geçişler bir yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde geçiş yapabilirler.
Dikey Geçiş Sınavı ile Geçilebilen Programlar
Gıda Teknolojisi Programı mezunları ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile bazı lisans programlarına geçiş yapabilmektedirler. Tercih edilebilecek lisans programları:
· Gıda Mühendisliği
· Kimya
· Tarımsal Biyoteknoloji
· Beslenme ve Diyetetik,
· Bitkisel Üretim ve Teknolojileri
· Bitki Koruma
· Gıda Teknolojisi
· Tarımsal Genetik Mühendisliği