Program Tanıtımı
GENEL BİLGİLER

Ülkemizde madencilik alanında ocak denetiminin ve iş takibinin teknolojinin de gelişmesine bağlı olarak üniversite seviyesinde bilgi ve görgülerle donatılmış ara elaman yetiştirilerek, eksikliğin bu yolla doldurulması amaçlanmıştır. Bilhassa büyük çapta olan ve oldukça yaygınlık gösteren müesseselere kontrol ve denetim daha da önem kazanmıştır. Yetişmiş bu elemanlar sayesinde kurumlardaki eğitim için gerekli olan süre ve iş kaybının önüne geçilecektir. Proje okuma ve değerlendirilmesi, mühendisten sonra gelen bu elemanlar sayesinde akıcı hale getirilecektir. Uzmanlaşma ve bu sayede muhtemel teknik eksikliklerin ve hataların en aza indirgenmesi sağlanacaktır. Madencilik Teknikerleri uygulama ile teorinin kaynaştırılmasında aktif olarak faaliyet gösterecekler, böylelikle mühendis için gerekli proje ve planlamaların yapılmasına daha geniş bir zaman kalacaktır. Emniyet ve üretimle ilgili konularda yeni yönetmelikler ve müeyyideler oluşturulmasında mühendise daha geniş bir perspektifte bakış imkânı ve yardımı sağlayacaklardır. Öğrencilerin programdan mezun olabilmeleri için 30 günlük zorunlu stajlarını tamamlamaları öngörülmektedir. Zorunlu stajlar kapalı işletme, açık işletme ve cevher hazırlama tesisleri stajları olarak planlanmıştır.


MİSYON
 
Bilgi ve beceri düzeyi yüksek, çağdaş seviyede eğitim almış piyasa koşullarında kamu ve özel sektörlerince aranan, kendine verilen görev ve sorumlulukları istenilen kalite ve zamanda yerine getirebilecek teknikerleri yetiştirmektir. 

VİZYON

Hedeflediği yüksek kalite standartlarıyla mesleki eğitim- öğretimde mezunlarına uygulama becerisi kazandıran, iletişime ve yeniliğe açık, özgün bir önlisans eğitimi sunan Meslek Yüksekokulu olmaktır. 
 
BÖLÜMÜN AMACI
 
Madencilik ve Maden Çıkarma Teknolojisi Bölümü maden cevherinin bulunması, çıkartılması ve işlenmesi konusunda ihtiyaç duyulan ara elemanı yetiştirir. Mezunların kazandıkları unvan ve yaptıkları işler madencilik programını bitirenlere “Madencilik Teknikeri” unvanı verilir. Madencilik teknikerleri kömür ve diğer madenlerin yeryüzüne çıkarılması için kuyuların ve galerilerin açılması, madenlerin işletilmesi için gerekli işlemleri, maden mühendisinin gözetim ve denetimi altında yürütür.
 
Dünyada ve ülkemizde hızla gelişen teknolojik ürünler, kamu ve özel sektörün bütün kollarında olduğu gibi günlük hayatımıza da girmiştir. Günümüzde inşaat, otoyol, köprü, tüp geçit ve çeşitli tünellerin artık 20. yüz yıl bilim ve teknolojisi ile inşa ediliyor olması nedeniyle, çeşitli sanayi işletmelerinde çalışan madencilik elemanlarının değişen teknolojik gelişmeler doğrultusunda eğitimlerini almaları ve kalifiye eleman durumuna gelmeleri önem kazanmıştır.
 
Madencilik ve Maden Çıkarma Teknolojisi Bölümü, Türkiye ölçeğindeki ihtiyaçlarla beraber yöresel ihtiyaçlara da cevap verebilecek niteliktedir. Ülkemiz için bugün ve gelecekte her zaman önemini koruyacak olan Madencilik ve Maden Çıkarma Teknolojisi Bölümü’nün amaçlarından bazıları aşağıda özetlenmiştir:
 
  • Bu alanda çalışacak gençlere genel kültür kazandırmak, iletişim ve kitle iletişimi kurumlarındaki çağdaş gelişmeleri aktarmak ve bu bilgiler ışığında öğrencileri uygulamaya sokmak,
  • Etkin, sözlü ve yazılı iletişim kurabilme becerisini kazandırmak ve mesleğinin küresel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini, mesleki ve etik sorumluluklarını kavramasını sağlamak,
  • Öğrenim süresi boyunca kazandığı temel bilgileri, uygulama becerisi kazandırmak,
  • Öğrencileri başarılı bir madencilik kariyerine hazırlayarak çeşitli iş yerlerinde görev almalarını sağlamak,
  • Çağa uygun teknolojileri kullanabilen ve bu teknolojiden faydalanmasını bilen teknik elemanlar yetiştirmek,
  • Madenciliğin çeşitli alanlarında problemleri belirleme ve bu alandaki gelişmeleri takip etme ve araştırma yapma becerisini kazandırmak.
Bilişim teknolojilerinin hızla gelişmesinin bir sonucu olarak gerek kamu kesiminde gerekse özel sektördeki madencilik alanındaki tüm faaliyetler, meslek elemanları aracılığıyla yürütülmektedir.
 
 
ÇALIŞMA ALANLARI
 
Bölüm mezunları Tekniker unvanı almakta ve Madencilik sektöründe faaliyet gösteren kamu ve özel kuruluşlarda istihdam edilebilmektedirler. Öğrencilerimiz mezuniyetleri sonrasında DGS sınavı ile eğitimlerine 4 yıllık fakültelerde devam edebilmektedirler.
 
İŞ OLANAKLARI

Mezunlar kamu sektöründe ve ticari alanda faaliyet gösteren işyerlerinin ilgili bölümlerinde, özellikle ülkemizin dünyanın sayılı ülkelerinden biri olması nedeniyle inşaat sektöründe madencilik ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere çalışabilirler. Yetiştirilen bu ara elemanlar uygun koşulları sağlamaları durumunda kendi özel işyerlerini de açabilirler.
 
DİKEY GEÇİŞ
 
Madencilik ve Maden Çıkarma Teknolojisi Bölümü’nden mezun olan öğrenciler dikey geçiş sınavında (DGS) başarılı olmaları durumunda aşağıdaki bölümlerde lisans eğitimlerine devam edebilmektedirler.
 
  • Cevher Hazırlama Mühendisliği
  • Jeoloji Mühendisliği
  • Maden Mühendisliği
  • Metalurji ve Malzeme Mühendisliği