Genel Bilgiler

Anadolu (diğer adıyla Küçük Asya), binlerce yıldır çok çeşitli kültürlere ev sahipliği yapmış olan ve bunun sonucu olarak da çok zengin bir kültürel mirası bünyesinde barındıran, bir başka deyişle “kültür mozaiği” tanımını hak eden bir coğrafyadır. Bu kültürlere ait eserleri “Kültürel Miras” olarak benimsemek ve bunlara sahip çıkmak, ülkemizde yaşayan her bireyin insanlık görevi olmalıdır. Bu nedenle, ülkemizde toprak altında veya üzerinde bulunan, geçmiş uygarlıkların, insanlık tarihi açısından önemli olan pek çok gelişmenin, tarihsel olayların tanıklığını yapan eserlerin yani “tarih”in yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması için, onun belgesi niteliğinde olan eserlerin onarımı ve korunması gerekmektedir.
Eserin yeni bir hayata başlaması anlamına gelen bu koruma ve onarım çalışmaları sayesinde, eser üzerinde zamanın, doğanın ve insanların neden olduğu yıpranma ve hasarlar durdurularak, zamana karşı koyma gücü kazanması amaçlanmaktadır. Bunun dışında, ülkemizde düzenli olarak her yıl devam ettirilen ve sayısı yüzü aşkın arkeolojik kazılarda binlerce eser açığa çıkarılmaktadır. Böylesine zengin bir tarih mirasına sahip olan ülkemizde hem yer üstünde mevcut bulunan hem de toprak ve su altından çıkarılan eserlerin konservasyon ve restorasyonunda çalışacak bilgili, yetenekli ve donanımlı elemanlara çok ihtiyaç duyulmaktadır.

Tarihçe
Bölümümüz, 2009 yılında kurulmuş olup, bu alanda aktif olarak Normal Öğretim ve İkinci Öğretim programlarında dört yıllık lisans eğitimi veren Türkiye'nin ikinci bölümüdür. Amacımız, özellikle Anadolu'nun kültürel mirasına sahip çıkan, bunu kendisine ve insanlığa mal ederek kültürel miras olarak benimseyen, koruyan ve tanıtan, bilim ve teknolojilerdeki gelişmeler doğrultusunda koruma ve onarım faaliyetlerini yürütebilecek, bu alanlarda bilimsel araştırma ve uygulama projeleri gerçekleştirerek Türkiye'yi uluslar arası platformda söz sahibi yapacak bilim insanları yetiştirmektir.


Bölümümüz Hakkında
Dört yıllık lisans eğitimi veren Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü, 2009 yılında kurulmuş ve sözel puan türünden öğrenci kabul ederek öğretim vermeye başlamıştır.  2013-2014 yılından itibaren eşit ağırlık puan türünde öğrenci kabul etmiştir. 2018 yılından sonra alanda öğretim üyesi sayısının yeterli olmayışından dolayı öğrenci alımına ara verilmiştir. Halen bölüme kayıtlı olan öğrenciler ile eğitim öğretim faaliyetlerinin yürütülmektedir. Mevcut öğrencilerin öğrenimi, üniversitemiz bünyesinde farklı akademik birimlerde görev yapan ve alanda uzaman olan öğretim elemanlarının bölümümüze görevlendirilmesi ile devam etmektedir.
Bölümümüz, çalışma alanı gereği el yeteneği ve görme algısına dayalı olarak çoğunlukla uygulamalı derslerle eğitim vermektedir. Bu derslerde çeşitli mekanik ve dijital aletler, kimyasal maddeler ve yardımcı malzemeler kullanılmaktadır. Öğrencilerimiz uygulamaya dayalı bu dersler sayesinde kültürel mirasın korunmasına yönelik belgeleme, koruma ve onarım yöntemlerini öğrenmektedir. Uygulamalı dersler içerisinde, çağdaş belgeleme yöntemleri ile dijital ortamda bilgisayar destekli çizim ve belgeleme programlarının yer alması, öğrencilerimizin uluslararası standartlarda eğitim alarak uzmanlaşmasını sağlamaktadır. Bölümüzden mezun olma koşullarından olan staj çalışması, öğrencilerimizin sahada gerçek uygulamalara katılma fırsatı sunarak pratikte deneyimli olması sağlanmaktadır. Ayrıca kültürel mirasın korunması hususunda geçerli olan kanun ve yönetmelikler, uluslararası sözleşme ve tüzüklere ait normlar ders müfredatında bulunmaktadır; öğrencilerimizin uzmanlıklarının bu normlar çerçevesinde mesleki etiği gözeterek yürütmesi bilinci oluşturulmaktadır.
Bu çerçevede bölümümüzün amacı, özellikle Anadolu'nun kültürel mirasına sahip çıkan, bunu kendisine ve insanlığa mal ederek kültürel miras olarak benimseyen, koruyan ve tanıtan, bilim ve teknolojilerdeki gelişmeler doğrultusunda koruma ve onarım faaliyetlerini yürütebilecek, bu alanlarda bilimsel araştırma ve uygulama projeleri gerçekleştirerek Türkiye'yi ulusla arası platformda söz sahibi yapacak kalifiye uzmanlar yetiştirmektir.
Bölümümüzden mezun olan öğrencilerimiz, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzeler ile laboratuvarlarda; yerli ve yabancı üniversiteler tarafından yürütülen arkeolojik kazılarda ve bağımsız faaliyet gösteren restorasyon firmalarında kadrolu veya sözleşmeli olarak iş imkânı bulabilmektedir. 

Vizyon
Bilimsel yöntemler ile araştırma ve uygulama yapabilme bilgi ve becerisine sahip konservatör-restoratörler yetiştiren, koruma alanındaki güncel yaklaşımları takip edebilen, disiplinlerarası iş birliği kurabilen, mesleki etik ilkelere karşı duyarlı, ulusal ve uluslararası düzeyde öncü bir bölüm olmaktır.

Misyon
Taşınır ve taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve onarımı alanındaki gelişim ve değişimleri takip eden, ülkemizin ihtiyaçlarına duyarlı, ulusal ve uluslararası yasal düzenlemeler ve standartları dikkate alarak hazırlanmış çağdaş bir eğitim programı ile bu alanının gelişmesine katkıda bulunmak,
Kuram ve uygulama alanında yeterli bilgi ve beceriye sahip, çok yönlü düşünebilen, disiplinlerarası iş birliği sağlayabilen, mesleki etik değerlere sahip, insana, topluma ve çevreye duyarlı konservatör-restoratörler yetiştirmek,
Eğitim-öğretim ve ilgili tüm faaliyetler ile kültür varlıklarının korunmasına katkıda bulunarak, ortak mirasımız ve belleğimizin sürdürülebilirliğini sağlamak.

Erasmus
Bölümümüz, LLP/Erasmus programı çerçevesinde, İtalya’daki Foggia Üniversitesi ile anlaşma yapmıştır. 2011 yılından itibaren, bazı öğrencilerimiz bu programdan yararlanarak eğitimlerinin bir kısmını Foggia Üniversitesi’nde tamamlamışlardır. Önümüzdeki yıllarda anlaşma sayısını arttırarak daha çok öğrencimizin bu programdan yararlanması için çalışmalar yürütülmektedir.

Bölümümüze Facebook ve Twitter'dan ulaşabilirsiniz
Diğer Bilgiler için tıklayınız:
https://obs.batman.edu.tr/oibs/bologna/index.aspx?lang=tr&curOp=showPac&curUnit=01&curSunit=17