Genel Bilgiler

Kimya Bölümü, Batman Üniversitesi RektörlüÄŸünün önerisi üzerine YükseköÄŸretim Kurulunun 07.12.2007 tarihli toplantısında alınan kararla kurulmuÅŸtur.

KuruluÅŸ kararında : Kimya, maddenin bileÅŸimini, yapısını ve deÄŸiÅŸimini konu alan bir bilim dalıdır. Ä°nsanlar doÄŸada bulunan maddelerden yararlanabilmek için onların özelliklerini öÄŸrenmeye ve araÅŸtırmaya çalışması insanlık tarihiyle beraber baÅŸladığı söylenebilir. Ä°lk önceleri insanlar maddelerin yanabilirliÄŸi, üzüm suyunun ekÅŸiliÄŸinin giderilmesi gibi bazı kimyasal özelliklerini tesadüfen keÅŸfederek bunlardan yaralanmışlardır. Zaman içinde altın, demir, gümüÅŸ, bakır, ÅŸap, amonyum tuzları, nitrik asit gibi bazı kimyasal maddeler ve alaşımlar teorik bir dayanağı bulunmayan ve simya adı verilen pratik çalışmalar sonucu elde edilmiÅŸlerdir. Daha sonra denemeler, teorilerle desteklenerek maddelerin yapıları aydınlatılmış ve günümüzdeki kimya bilimi oluÅŸturulmuÅŸtur.

BaÅŸta gıda ve ilaç olmak üzere plastik, boya, kağıt, deterjan, sabun, zirai mücadele ilacı ve gübre gibi insanların kullanımına yönelik her çeÅŸit madde üretimi yanında elektrolitik kaplama ve boyama gibi endüstriyel iÅŸlemler ile tıp ve biyokimya alanındaki araÅŸtırmalar kimya bilgisini gerektirir.
Çevremizde bulunan bütün cisimlerin canlılar da dahil olmak üzere maddelerden oluÅŸması nedeniyle kimya bilimi bugüne kadar kaydedilen bütün geliÅŸmelere ek olarak günümüzde yeni araÅŸtırma ve keÅŸiflerin yapıldığı bir bilim dalıdır.


Bölümün Misyonu

Bölümümüz, ülkemizin bilimsel ve teknolojik geliÅŸmesine paralel olarak sürekli geliÅŸen kimya endüstrisi ve ilgili sektörlerde ihtiyaç duyduÄŸu nitelikli iÅŸgücü olan, altyapısı güçlü, bilimsel yaklaşımın üstün niteliklerini özümsemiÅŸ, çaÄŸdaÅŸ, yenilikçi kimyagerleri yetiÅŸtirir; lisansüstü seviyede araÅŸtırmacılarına çok çeÅŸitli ve güncel bilimsel çalışma ortamları sunarak onları evrensel bilimsel aktivitenin dinamik ve üretken birer üyesi haline getirir; pratik uygulama alanları bulan, kısa ve orta vadede endüstriyel geliÅŸime açık bilimsel aktiviteleri öncelikli olarak destekler.


Bölümün Vizyonu

Bölümümüz, lisans öÄŸrencilerine ülkemizdeki en nitelikli kimya eÄŸitimini vermeyi hedeflerken, bir yandan da bilimsel araÅŸtırmalarının kalitesini sürekli artırarak ve yeni geliÅŸmelere en hızlı bir ÅŸekilde uyum saÄŸlayarak uluslararası bilimsel toplumdaki konumunu sürekli olarak daha ileriye taşımaya çalışır; bilimsel çalışmaların saygın ve üretken bir merkezi olmak için öÄŸretim kadrosunu gerektiÄŸi ÅŸekilde takviyeye azami önem verir; en baÅŸarılı ve geniÅŸ ufuklu gençlerimizi geleceÄŸin bilim insanları olarak yetiÅŸtirmek için eÄŸitim, araÅŸtırma ve iletiÅŸim olanaklarını sürekli olarak çağın gereklerine göre ve en iyi durumda tutmaya çalışır ve yeni araÅŸtırma alanlarının açılıp geliÅŸtirilmesine, bilgi ve teknoloji transferine öncülük yapılmasını teÅŸvik eder.

Mezunlarımız;

  • Tarım, Gıda, Boya, Ä°laç, Tekstil, Cam, Temizlik, Kozmetik, Kağıt, Silah Sanayi gibi çeÅŸitli endüstri kuruluÅŸlarının üretim basamaklarındaki kalite kontrolünde, üretim yöntemlerinin geliÅŸtirilmesinde (AR-GE) araÅŸtırıcı, uygulayıcı ve danışman olarak görev yapabilmektedirler.

  • Hastane, Adli Tıp ve özel laboratuarlarda çalışabilmekte, kimyasal urun ve laboratuar cihazları satış ve servis ÅŸirketlerinde yetkili olarak hizmet sunabilmektedirler.

  • Özel kuruluÅŸlarda görev yapabildikleri gibi akademisyen ve araÅŸtırmacı olarak da çalışabilmektedirler.

Niçin Batman Üniversitesi Kimya Bölümü?

Batman Üniversitesi Türkiye'nin yeni kurulan üniversitelerinden biridir. Kimya Bölümü ise; bu üniversitenin, bilimsel geliÅŸmeleri yakından takip eden öÄŸretim üyesi ve yardımcıları kadrosu ve güncel ders programı ile en iyi bölümlerinden biridir. 2007 yılında kurulan Kimya Bölümünde 6 yardımcı doçent, 1 öÄŸretim görevlisi, 6 asistan görev yapmaktadır. Kimya Bölümü yılda 80 (1. ve 2. öÄŸretim) yeni öÄŸrenci almaktadır ve 4 yıllık lisans programında yürütülmektedir. Analitik Kimya, Anorganik Kimya, Biyokimya, Fizikokimya ve Organik Kimya olmak üzere beÅŸ anabilim dalı bulunmaktadır. Anabilim dallarının her biri kendi araÅŸtırma laboratuvarına sahiptir. Bu anabilim dallarında birden fazla çalışma grupları bağımsız ve iÅŸbirliÄŸi içerisinde çeÅŸitli araÅŸtırma projelerini yürütmektedirler. Lisans programı Türkçe'dir. Bölümümüz öÄŸretim üyeleri tarafından çok fazla sayıda SCI de yer alan araÅŸtırma makaleleri yayınlanmıştır. Batman Üniversitesinin desteklediÄŸi çok sayıda araÅŸtırma projelerinin yanı sıra TÜBÄ°TAK tarafından desteklenen çok sayıda proje sürmektedir.

Kimya Bölümünde, genel kimya laboratuvarı ve diÄŸer araÅŸtırma laboratuvarlarında ileri düzeyde araÅŸtırmalarında yapılabildiÄŸi GC-MS, GC, HPLC sistemleri ve UV-VIS bulunmaktadır.

Kimya Bölümünde öÄŸrenciler güncel ve endüstriyel konularda bilgi sahibi olmaktadırlar. Böylece mezunlarımız bölgemizde kurulu olan çimento, tekstil, yaÄŸ ve yaÄŸ ürünleri, deterjan ve gıda sanayi gibi iÅŸletmelerde rahatlıkla iÅŸ imkanı bulabilmektedirler.

Ulusal ve Uluslararası İlişkiler

ÖÄŸrenciler Ä°çin DeÄŸiÅŸim Programları

Erasmus: Erasmus programı, yükseköÄŸretim kurumlarının birbirleri ile iÅŸbirliÄŸi yapmalarını teÅŸvik etmeye yönelik bir Avrupa BirliÄŸi programıdır.

Farabi: Kısaca "Farabi DeÄŸiÅŸim Programı" olarak adlandırılan YükseköÄŸretim Kurumları Arasında ÖÄŸrenci ve ÖÄŸretim Üyesi DeÄŸiÅŸim Programı, üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri bünyesinde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eÄŸitim-öÄŸretim yapan yükseköÄŸretim kurumları arasında öÄŸrenci ve öÄŸretim üyesi deÄŸiÅŸim programıdır.

AnlaÅŸma Yapılan Erasmus Üniversiteleri: Alexandru Ioan Cuza Üniversitesi, Romanya.
DiÄŸer Bilgiler için Tıklayınız: 
https://obs.batman.edu.tr/oibs/bologna/index.aspx?lang=tr&curOp=showPac&curUnit=01&curSunit=8