Genel Bilgiler

Fizik bölümü, Batman Üniversitesi Rektörlüğü'nün önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulu'nun 07.12.2007 tarihli toplantısında alınan kararla kurulmuştur. Kuruluş kararında Genel Fizik Anabilim Dalı, Katıhal Fiziği Anabilim Dalı, Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği Anabilim Dalı, ve Matematiksel Fizik Anabilim Dalı oluşturulmuştur.
 
En eski bilim dallarından olan “fizik”, maddeden enerjiye kadar, doğanın kurallarını araştıran bir bilim dalıdır. Bilimsel temelleri 1650'li yıllarda atılan fizik bilimi, 1900'lu yıllardan itibaren atom ve moleküllerin yapısını incelemiş, atom çağının doğmasını sağlamış, 1950'li yıllardan itibaren de tranzistör ve tümleşik devrelerin yapılmasını sağlayarak bilgisayar çağını başlatmıştır.
 

Bölümün Amacı
  • Fizik bilimini öğretirken, temel fizik bilgisinin yanında, bu bilginin nasıl ve nerelerde kullanıldığını da öğretmektir. Öğrencilerimiz fiziğin yanı sıra, bilgisayar kullanmasını ve programlamasını, temel elektronik bilgilerini de alacaklardır.
     
  • Fizik Bölümü öğrencileri; 4 yıllık lisans eğitimini “Fizikçi” unvanıyla tamamladıktan sonra çeşitli kamu ve özel kurum/kuruluşlarda çalışabilirler.
     
  • Mezunlarımız, kendi ilgi ve eğilimleri doğrultusunda, sanayide başta kalite kontrolü olmak üzere, fizik ölçmenin gerekli olduğu her yerde görev yapabilir.
     
  • Öğrencilerimiz, kendi fizik laboratuvarları dışında, MYO Elektrik ve Elektronik laboratuvarlarından da yararlanmaktadır.
     
  • Bölümümüzde meslekî yabancı dile de (İngilizce)  büyük önem verilmektedir. 6 yarı yıl boyunca, zorunlu yabancı dil eğitimi verilmektedir.
     
Bölümün Misyonu

Fizik Bölümü olarak misyonunumuz akademik mükemmeliyet ve fizik biliminde öncülük çerçevesi içinde değerlendirmektedir. Bu çerçeve içinde Fizik Bölümünün misyonu odak noktasında öğrenci olan, ilkeleri ortak, hedefler konusunda hemfikir, yeniliklere açık, karşılıklı saygı sevgiye duyarlı aynı zamanda sosyal sorumluluk taşıyan karakterlere sahip akademik bir toplulukta Fizik bilgisinin toplanması, ileri götürülmesi ve aktarılmasıdır.
 

Bölümün Vizyonu

Fizik Bölümü, etrafında üniversitemizin bilim hayatının döndüğü bir entellektüel çekirdek olmalıdır. Fizik Bölümü sadece bilimsel gelenekleri değil aynı zamanda sosyal, demokratik, etik değerleri, insanlığın ortak değerlerini paylaşmayı, kritik düşünceyi ve öğrencilerinin kendi beceri ve motivasyonlarını kuvvetlendiren eğitim programlarını önemser. Bilimsel ve teknolojik gelişmeleri topluma yansıtan, öğrencilerini hayata geniş bir yelpazede hazırlamayı ve lisans üstü eğitim fırsatını yakalıyabilecek iyi bilgilendirilmiş aydın bireyler olarak eğitmeyi amaçlar.

Diğer bilgiler için tıklayınız: 
https://obs.batman.edu.tr/oibs/bologna/index.aspx?lang=tr&curOp=showPac&curUnit=01&curSunit=6