Genel Bilgiler

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Batman Üniversitesi Rektörlüğünün önerisi üzerine, Yükseköğretim Kurulunun 07.12.2007 tarihli toplantısında kurulmuştur. Bölümümüz Yeni Türk Dili, Yeni Türk Edebiyatı, Eski Türk Dili, Eski Türk Edebiyatı ve Halkbilim Anabilim Dallarından oluşmaktadır.
Misyon

Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü misyon olarak Türk kültürü ve medeniyetinin dilini, edebiyatını, tarihini, sanatsal ve folklorik zenginliğini araştırmak, incelemek, öğretmek ve tanıtmak gayesinde olup Türk dili ve edebiyatı alanında ihtiyaç duyulan bilim insanlarının yetişmesine hizmet etmektedir. Bu minvalde Türk dili ve edebiyatı alanında güncel ve ileri bilgi düzeyine sahip, sosyal bilimlerin temel ilkelerine ve etik değerlere uygun araştırma yapabilen, sorun çözme yeteneği, dil ve kültür zenginliklerini koruma bilinci gelişmiş, topluma önder tercih edilen nitelikli mezunlar yetiştirmek; evrensel standartlarda araştırmalarla topluma ve insanlığa hizmet edecek bilgi ve teorileri uygulamak, geliştirmek, yaymak bölümümüzün temel ilkeleridir. Bölümümüz sunduğu lisans ve lisansüstü eğitim-öğretim faaliyetleri aracılığıyla Türk dili ve edebiyatı alanında araştırma ve incelemeler yapabilen, evrensel ve bilimsel ahlâk değerlerine sahip, Türk dili, kültürü ve edebiyatına meraklı, farklı kültür ve dillere saygılı, özgür düşünebilen, üreten ve elde ettiği bulguları objektif olarak değerlendirebilen bireylerin hem ülkemize hem de akademik dünyaya kazandırılmasını görev bilmektedir. 
Vizyon
Bölümümüz, eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini uluslararası düzeyde yürüten, dünyadaki bilimsel gelişmeleri takip ederek bu gelişmelere katkıda bulunan, ulusal alanda ön sıralarda yer alan ve uluslararası alanda da tanınan, özgür ve yaratıcı düşünebilen bireyler yetiştiren bir birim olma amacını taşımaktadır.
Hedef
Bölümümüzün hedefi  k
ökü yüzyıllar öncesine dayanan Türk dili, Türk kültürü ve Türk edebiyatı hakkında temel eğitim bilgilerini vererek öğrencilere araştırma, eleştirme, çözümleme ve yorumlama yetenekleri kazandırmaktır. 

Diğer Bilgiler için tıklayınız: 
https://obs.batman.edu.tr/oibs/bologna/index.aspx?lang=tr&curOp=showPac&curUnit=01&curSunit=10