Bölüm Hakkında
Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, doğal yollardan yeraltındaki kayaçların gözeneklerinde veya çatlak sistemlerinde depolanmış olan petrol ve doğalgazın bulunması, üretilmesi, taşınması, depolanması ve pazarlanması konularıyla ilgili öğretim ve araştırma yapan bir mühendislik dalıdır.
Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü'nün görevi, öğrencilerine, petrol, doğal gaz ve jeotermal enerji konularında temel ve mühendislik bilimi eğitimi vermektir. Ayrıca yeraltı enerji kaynaklarını araştırarak insanlığın yararına sunan ve bunlara ait sorunları mühendislik bakış açısıyla çözen, çevreye ve etik değerlere saygılı, disiplinler arası çalışmalara yatkın, yenilikçi ve girişimci mühendisler ve araştırmacılar yetiştirmektir.


Eğitim Süresi ve İçeriği
Eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince; ilk iki yılda temel fen bilimleri ve mühendislik konularına ağırlık verilirken, son iki yılda sondaj, üretim, rezervuar ve doğalgaz mühendisliği konularına ağırlık verilmektedir. Eğitim, teorik ve pratik olarak yapılmaktadır. Mezun olabilmek için yaz stajı zorunluluğu vardır.

Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Mezunlarının Çalışma Alanları
Eğitimi başarı ile tamamlayan öğrencilere “Petrol ve Doğalgaz Mühendisi“ unvanı verilmektedir. Petrol ve doğalgaz mühendisleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, TP ve bağlı şirketlerde, BOTAŞ ve TÜPRAŞ gibi şirketlerde, Maden Tetkik Arama Enstitüsü’nde, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nde, LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı) sektöründe ve dünyanın büyük petrol, doğalgaz ve jeotermal şirketlerinde iş bulabilirler.

Batman Üniversitesi Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümü, Batman Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesine bağlı olarak 07.12.2007 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu Kararı ile kurulmuş olup; 2013-2014 Güz dönemi itibariyle öğretime başlamıştır. Bölümün mevcut öğrenci sayısı yaklaşık 100 kişi olup, ilk mezunlarını 2016-2017 eğitim-öğretim yılında vermiştir. Bölümde, 2 Profesör, 2 Doçent, 5 Doktor Öğretim Üyesi, 2 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 11 öğretim elemanı mevcuttur.