Misyon, Vizyon ve Temel Değerler
Bölümün Misyonu
Batman Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümünün özgörevi; yaratıcı, araştırmacı, evrensel bilgi ve becerilerle donatılmış,ürettiği teknolojiyi sanayiye aktarabilen, bilgi ve tecrübesini toplum ve sanayi ile paylaşan,ekip çalışmasına açık,analitik becerilere sahip,bilim ve teknolojiye katkı yapacak araştırmalar yapan,alanında önderlik yapacak, ufku açıkmakina mühendisleri yetiştirmektir.

Bölümün Vizyonu
Evrensel ölçütlerde eğitim veren, bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlayan, toplumun ve insanlığın yararına çalışan ve çalışmalarını teknolojiye kazandıran, kaliteli eğitimin simgesi ve tercih edilen bir bölüm olmaktır.
 
Bölümün Temel Değerleri
  • Öğrencilere etkin iletişim kurma becerisinin kazandırmak
  • Matematik, fen ve mühendislik bilgilerini makine mühendisliği problemlerine uygulama becerisi kazandırarak, öğrencileri başarılı bir mühendislik kariyerine hazırlamak.
  • Bir makinayı, bileşenini, sistemi veya prosesi ilgili standartlar ve sınırlamalara uygun olarak ekonomiklik, verimlilik, çevre ve sosyal etkileride dikkate alarak tasarlamak ve üretmek için gerekli teorik ve pratik bilgileri kazandırmak.
  • Makine mühendisliği problemlerini belirleme, formüle etme, modelleme, analiz etme ve çözme becerisi ile gerektiğinde deney tasarlayıp yürütebilme ve sonuçlarını yorumlayarak sunma becerisini kazandırmak. Bu amaçla öğrencilerin gerekli modern mühendislik, hesaplama ve sunum donanımlarını kullanabilmelerini sağlamak
  • Öğrencilere yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği, bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisinin kazandırılmasıdır.