Genel Bilgiler
GENEL BİLGİLER
Mühendislik, günümüzde dünya gezegenini aşıp, evrenin derinliklerine ulaşan insanoğlunun tabiattaki varlıkları daha düzenli ve faydalı bir biçimde kullanması için icat ettiği bilimsel ve teknolojik kurallar bütünü ve bu kuralları insan hayatına uygulama aşamasıdır. Bilim çağında zaman ilerledikçe, yeni şeyler keşfedildikçe sürekli genişleyerek teori ve pratiklerini durmadan arttıracak olan bir alandır. Mühendisin, evrendeki varlıklar karşısında kayıtsız kalması ve yeni arayışlara girmeden vaktini geçirmesi mümkün değildir. Mühendislik hep dinamik ve hareket halinde, sürekli yeni gelişmelere gebe olan bir yapıya sahiptir.
Mühendislik, insanları örgütleme, yönetme, doğadaki malzeme ve gücü kontrol etme sanatıdır. İnşaat mühendisliği de bu tanımdan yola çıkıldığında en temel mühendislik dallarından birisidir.

İnşaat Mühendisliği ulusal ve küresel bağlamda ülkelerin kalkınması için gerekli en önemli kilometre taşlarından bir tanesidir. İnsan yaşamını her açıdan kolaylaştırmak için gerekli olan bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip etmek suretiyle o ülkenin refah seviyesini yükseltmeyi amaçlar. İnşaat Mühendisliği, malzeme ve tekniği en iyi şekilde bir araya getiren, yapıların plan, proje, yapım ve denetlenmesiyle uğraşan temel bir mühendislik dalıdır. Bu bağlamda bir inşaat mühendisinin yapması gereken şey evren ve dünyamızdaki gelişmeleri sürekli takip ederek hayatı kolaylaştıran yol ve yöntemlerden yararlanarak dünya ve evrendeki yapıya zarar vermeyecek bir biçimde sürekli uygulamalarda bulunmaktır.

İnşaat mühendisi doğadaki malzemeyi alır, belli bir forma sokar ve insanlığa faydalı bir şekilde kullanıma sunar. Sanıldığının aksine inşaat mühendisi sadece bina yapmaz. Ülkelerin imar ve inşasının her alanında görev alırlar. Bunlar demiryolu, otoyol, köprü, baraj, enerji santrali, fabrika, sanayi tesisi, arıtma tesisi, liman, havalimanı, iş merkezi, vb. olarak yoğun işgücü ve makine kullanır.

TARİHÇE
İnşaat Mühendisliği Bölümü, Batman Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi’nin ilk bölümlerinden birisidir. Bölümümüz 17.05.2007 tarihinde kurulan Mühendislik Fakültesi bünyesinde,  2 Haziran 2010 tarihinde 5668 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu gereğince kurulmuştur. Bölümümüzde 2015-2016 Eğitim Öğretim yılından itibaren lisans, 2017-2018 Eğitim Öğretim yılı güz yarıyılından itibaren de  lisansüstü  programlarına  öğrenci alımına başlanmıştır. Bölümümüz bünyesinde, 2 Profesör, 1 Doçent, 6 Doktor Öğretim Üyesi  ve 6 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplamda 15 öğretim elemanı görev yapmaktadır.
Bölümümüz, Yapı Anabilim Dalı, Ulaştırma Anabilim Dalı, Hidrolik Anabilim Dalı, Geoteknik Anabilim Dalı ve Mekanik Anabilim Dalı olmak üzere beş anabilim dalından oluşmaktadır.
Bölümümüz bünyesinde bulunan Yapı Malzemeleri, Ulaştırma ve Hidrolik laboratuvarları lisans ve lisansüstü seviyede eğitime katkı sunmakla birlikte araştırma ve uygulama projelerine de hizmet vermektedir.
 
MİSYONUMUZ
İnşaat Mühendisliği Bölümümüzün temel hedefi,ulusal ve küresel anlamda yeterli donanıma sahip, çevreye ve insan hayatına saygıyı kendine amaç edinen çalışkan, donanımlı, yaratıcı, girişimci, sorgulayan ve analitik düşünebilen uluslararası düzeyde inşaat mühendisleri yetiştirmektir. Bilim ve teknolojiyi en yüksek seviyede kullanarak bölgemizi ve ülkemizi kalkındıracak girişimlerde bulunmakla birlikte bilimsel ve teknolojik altyapımızı ülkemizdeki gençlerin hizmetine sunmaktır.
 
VİZYONUMUZ
İnşaat mühendisliği eğitim ve öğretiminde ulusal ve uluslararası düzeyde önde gelen, bilgi üretmeyi ve teknoloji geliştirmeyi hedefleyen, toplumun ihtiyaçlarına duyarlı, toplumsal refaha katkı sunacak mezunlar yetiştiren, uluslararası platformda da kabul gören bir kurum olmaktır.
 
İSTİHDAM OLANAKLARI
Mezunlarımız T.C. Devlet Demiryolları, Karayolları, Devlet Su İşleri (DSİ) , Bayındırlık, İskân Bakanlığı, İl Özel İdaresi, Belediyeler,  gibi kamu kuruluşlarında, şantiyelerde ve yapı denetim firmalarında çalışabilirler. Bunun yanı sıra özel şirketlerin yol, su, demir yolu, baraj, köprü, tünel, bina veya alt geçit şantiyelerinde kontrol mühendisi, şantiye şefi olarak çalışabilirler. Son yıllarda ülkemizde gelişen inşaat sektörü ile inşaat mühendisleri için birçok iş imkanı oluşmuştur. İnşaat mühendisi olan bir kişi danışmanlık, proje müdürlüğü, iş planlaması, proje ve inşaat denetlemesi, malzeme denetlemesi, gibi birçok farklı iş yapabilirler. Bununla birlikte ülkemizde tarım ve sanayi sektöründen sonra inşaat sektörü en önemli istihdam alanını oluşturmaktadır. Ülkemizde inşaat sektörüne yapılan yatırımların artması ve yurt dışında da inşaat işleri alınması nedeniyle bu sektör uzman mühendislere ihtiyaç duymaktadır. Büyük inşaat firmaları özellikle son yıllarda yurt dışında da ihaleler almaktadırlar. Çeşitli inşaat firmalarına bağlı olarak yurt dışında görev yapan inşaat mühendisleri de vardır. Bunlara ek olarak, Üniversitelerde ya da TÜBİTAK gibi kamu araştırma kuruluşlarında da araştırmacı olarak çalışırlar.