Sigara ve Madde Bağımlılığı Çalıştayı Üniversitemizde Düzenlendi

09.02.2018

Batman Üniversitesi ile Batman İl Sağlık Müdürlüğü tarafından organize edilen"1. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Sigara ve Madde Bağımlılığı Çalıştayı" Merkez Kampüs Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Üniversitemizde düzenlenen "I. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Sigara ve Madde Bağımlılığı" konulu çalıştayda, Türkiye'de her yıl yaklaşık 130 bin kişinin sigaradan kaynaklı hastalıklardan hayatını kaybettiği bildirildi.

Batman Üniversitesi Merkez Kampüsünün konferans salonunda düzenlenen çalıştaya; Vali Ahmet Deniz, Belediye Başkan Vekili Ertuğ Şevket Aksoy, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, kamu kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

"9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü" münasebetiyle yapılan çalıştayda, sigaranın maddi ve manevi zararlarına dikkat çekildi.

REKTÖRÜMÜZ DURMUŞ: "KAÇAK SİGARALAR TERÖR ÖRGÜTLERİNİN ELİNDE"

I. Güneydoğu Anadolu Bölgesi Sigara ve Madde Bağımlılığı Çalıştayı’nda konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Aydın Durmuş, sigara ile mücadele konusunda eğitimli bir toplum oluşturulması gerektiğine işaret ederek, bu işin bir eğitim meselesi olduğunun bilincinde olduklarını kaydetti.

Artık bu konuda bilinçli bir toplum olmak zorunda olduklarını aktaran Rektörümüz Durmuş, "Madde bağımlılığı, kaçak sigaralar terör örgütlerinin elinde. Her içilen kaçak sigara ile terör örgütlerine bir kurşun veriliyor. Bu kurşun da yine bizim çocuklarımıza dönüyor. Bizim çocuklarımıza zarar veriyor. Bu terör örgütlerine para sağlamamak ve gelir kaynaklarını kesmek için herkese görevler düşüyor." dedi.

Çalıştayda katılımcılara hitap eden Valimiz Deniz, sigaranın, dünya genelinde yılda 6 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olan salgın hastalıklardan olduğunu söyledi.

Valimiz Deniz, "Bunun 5 milyon 400 bini içenler, içenler gitti, 600 bin de maalesef pasif içici dediğimiz içenler yüzünden kaybettiğimiz insanlar var bu dünyada. Türkiye'de her yıl aşağı yukarı 130 bin civarında vatandaşımızı sigaradan kaynaklı hastalıklardan kaybediyoruz. Her 6 saniyede dünyada bir kişi kaybediyoruz. Türkiye son yıllarda sigara ile mücadele konusunda yasal mevzuatlar açısından Dünya Sağlık Örgütünün kendi belirlemelerine göre en başarılı ülkelerden bir tanesi aslında. Geçen yıl itibariyle Türkiye'de sigara içimi yüzde 31,5'ten yüzde 27'lere kadar gerilemişti. Maalesef görüyoruz ki son günlerde denetimlerden kaynaklanan bir sıkıntı var ki tekrar yükselmeye başlamış. Çok aşağı inerken tekrar yukarı çıkmaya başlamış. Demek ki burada bazı eksikliklerimiz var. Daha fazla denetim yapmak zorundayız." dedi.

Sigaraya taviz vermenin mümkün olmadığını dile getiren Valimiz Deniz, uyuşturucu kullanan çocukların, sigaraya başlamadan bunu kullanmadıklarını, gerçek anlamda sigarayla mücadele edildiği zaman uyuşturucuyla da mücadele edilmiş olunduğunu kaydetti.

Batman'da yürütülen "Sigarayı Sen de Bırak" kampanyası kapsamında sigarayı bırakanlara; Vali Deniz, Başkan Vekili Aksoy ve Rektörümüz Durmuş tarafından bisiklet hediye edildi.

Programın sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Aydın DURMUŞ, Öğretim Görevlisi Şahide AKBULUT’a, Doç. Dr. Cengizhan SEZGİ’ye, Doç. Dr. Abdullah ATLI’ya, Uzman Doktor Mevlüt Murat GÜNDÜZ’e, İş ve Meslek Danışmanı Sinan MACİT’e çalıştaya katkılarından dolayı plaket verdi.