REKTÖRÜMÜZ DURMUŞ, “KADINLAR ÇİÇEKTİR, ANAMIZDIR, 8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN”

07.03.2017

Kadınların başımızın tacı olduğunu, kadınlar çiçek olduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Aydın DURMUŞ, “Kadınlar bizim için çok değerlidir, kıymetlimizdir, anamız, eşlerimiz, kızlarımız, geleceğimizdir “1. Ulusal İşte ve Üniversitede Kadın Sempozyumu” vesilesi ile tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor, kendilerine saygılarımı sunuyorum” dedi.

Batman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü tarafından bu yıl birincisi düzenlenen “1. Ulusal İşte ve Üniversitede Kadın Sempozyumu” Batman Üniversitesi Merkez Kampüsünde yoğun bir katılımcı kitlesiyle yapıldı.

Sempozyuma Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gülriz Kozbe, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Sempozyum şehitler için saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı.

1. Ulusal İşte ve Üniversitede Kadın Sempozyumu’nun açılış konuşması Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gülriz KOZBE tarafından yapıldı.

Prof. Dr. Gülriz KOZBE açılış konuşmasında: “Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar günü için bir arada bulunuyoruz. Dünya kadınlar günü tam bundan 160 yıl önce New York’ta 8 Mart’ta dokumacılık fabrikasında yapılan bir grevin ardından, polisin greve katılanları kontrol altına almak için işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında, işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçinin can vermesi olayıdır. 1910 yılında Danimarka'nın Kopenhag kentinde Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda Clara Zetkin’in önerisi ile yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü” olarak adlandırılmasının oybirliğiyle kabul edilmesi sonucunda kutlanmaya başlamıştır. Daha sonrasında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1977’de 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etmesiyle tüm dünyada 8 Mart “Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Ülkemizde ise ilk defa 1921 yılında kutlandığını görmekteyiz. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekânlardan sokaklara taşındı. Siyasi gündem nedeniyle 1984 yılına kadar kutlamalar yapılmazken 1984'ten sonra her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya devam edilmektedir.

“DÜNYA KADINLAR GÜNÜ”NÜ NİÇİN KUTLUYORUZ?”

Geçmişi böyle olan “Dünya Kadınlar Günü”nü niçin kutluyoruz? New York’ta çalışma saatlerinin yüksekliğini, günde 12 ile 16 saat arası, haftada 72 saat çalışmalarını, dokumacılıkta kadınların yoğunluklu olmasını,  çalışma alanları dışındaki yaşam alanlarının kötü durumunu, bir pansiyon odasında 16 kişinin barınmasını, hijyenik olmayan tozlu çalışma alanlarını, bu ortamlarda çalışan kadınların 10 yaşındaki çocuklarının bu ortamlarda bulunmasını ve yardım etmelerini,  protesto etmek, günümüzdeki benzer şartlara dikkat çekmek için kutluyoruz.

“BU GÜNÜ SADECE KADINLAR ÇİÇEKTİR OLAYINA BAĞLAMAYALIM”

Tarihsel süreç içerisinde arkeolojik kalıntılar, tarihsel incelemeler ışığında kadınların kötü şartlarda çalıştığını görmekteyiz. İlk çağlardan 1857’ye, 1857’den günümüze  kadar da durum çok farklı değildir. Özellikle erkek öğrencilerimden, erkeklerden bu günü sadece kadınlar çiçektir olayına bağlamayalım. Madem hayat yolunu erkeler ile birlikte yürüyoruz, yol arkadaşlığı yapıyoruz. O zaman bu şartları iyileştirmek için herkes elini taşın altına koymalı. Genç arkadaşlarımdan, genç nesilden bunu istiyorum. Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.” dedi.

REKTÖRÜMÜZ PROF. DR. AYDIN DURMUŞ: KADINLAR BİZİM BAŞIMIZIN TACIDIR

Rektörümüz Prof. Dr. Aydın DURMUŞ, 1. Ulusal İşte Ve Üniversitede Kadın Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada: “Kadınlar bizim başımızın tacıdır, kadınlar çiçektir. Kadınlar tabi çok değerli, anamız, eşlerimiz, kızlarımız, geleceğimizdir. Dinimiz de çok önem vermektedir. Peygamber efendimiz, Hatice annemize o kadar kıymet vermiş ki, devamlı ona danışmıştır. “1. Ulusal İşte ve Üniversitede Kadın Sempozyumu” vesilesi ile tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor, kendilerine saygılarımı sunuyorum.” dedi.

Sempozyumda konuşmacı olarak katılan, Yrd. Doç. Dr. Ümit GÜLER, Yrd. Doç. Dr. Yusuf ARSLAN, , Mehtap NASIROĞLU, Zelal AYDIN,  Ömer Faruk BEDUK ve Elif İZGİ sempozyumda bildirilerini okudu.